Siyasi partiler ve yoksulluk: AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin seçim bildirgelerinde yoksulluğa ilişkin söylem
Political parties and poverty: Discourse on poverty in election manifestos of AK Parti, CHP, HDP and MHP
  1. Tez No: 976797
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF GAZİOĞLU TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel söylem çözümlemesi, Fairclough, Norman, Seçim beyannamesi, Siyasi partiler, Siyasi söylem, Yoksulluk, İdeoloji, Critical discourse analysis, Fairclough, Norman, Election manifesto, Political parties, Political discourse, Poverty, Ideology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de 2002-2018 yılları arasında gerçekleşen genel seçimlerde %10'luk seçim barajını aşarak Türkiye Büyük Millet Meclisine girebilen siyasi partilerin seçim bildirgelerinde yer alan yoksulluk söylemlerini, ideolojik konumlanışları bağlamında eleştirel bir perspektifle incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, seçim bildirgelerinde yoksulluğun nasıl çerçevelendiğini, hangi retorik stratejiler ile ele alındığını ve bu söylemlerin partilerin ideolojik konumlanışlarıyla nasıl ilişkilendirildiğini analiz etmektir. Araştırma kapsamında 2002-2018 yılları arasında en az iki defa meclise girebilen siyasi partiler – alfabetik sırayla Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) – tarafından kaleme alınmış 20 seçim bildirgesi, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan Norman Fairclough tarafından ortaya konulan“Üç Boyutlu Söylem Analizi Modeli”ile değerlendirilmiştir. Metinsel analiz, söylemsel pratikler ve sosyokültürel bağlam üzerinden gerçekleştirilen bu inceleme, siyasi partilerin yoksulluğu kavramsallaştırma ve çerçeveleme biçimleri üzerinden ideolojik konumlanışlarını ortaya koymuştur. Bulgular, siyasi partilerin ideolojik konumlanışlarının yoksulluk söylemlerinin içeriğini ve biçimini belirlediğini göstermektedir. Bu çalışma, literatürde yoksulluk söylemlerinin eleştirel bir analizine odaklanan nadir çalışmalardan biri olup siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanlarında söylem, ideoloji ve yoksulluk ilişkisine dair önemli katkılar sunmaktadır. Elde edilen bulgular, siyaset biliminin alt dallarında gelecek dönemlerde gerçekleştirilecek çalışmalara yol göstermesi ve siyasi partilerin politika üretim süreçlerini daha derinlemesine anlamlandırmaya olanak sağlaması açısından değerlidir.
Özet (Çeviri)
This study critically examines the poverty discourses in the election manifestos of political parties that surpassed the 10% electoral threshold and entered the Grand National Assembly of Turkey during the general elections between 2002 and 2018. It aims to analyze how poverty is framed, the rhetorical strategies employed, and the relationship between these discourses and the ideological positions of the parties. The research focuses on 20 election manifestos from four political parties that entered parliament at least twice during this period: the Justice and Development Party (AK Party), the Republican People's Party (CHP), the Peoples' Democratic Party (HDP), and the Nationalist Movement Party (MHP). The manifestos were evaluated using Norman Fairclough's“Three-Dimensional Discourse Analysis Model”, a qualitative research method examining textual analysis, discursive practices, and socio-cultural context. The findings reveal that the ideological positions of political parties significantly influence how poverty is conceptualized and framed. This study is among the few in the literature to offer a critical analysis of poverty discourses, making significant contributions to political science and public administration by exploring the interplay between discourse, ideology, and poverty. The results provide insights for future research in political science and offer a deeper understanding of how political parties shape their policies and narratives on poverty.