Deneyim seviyesi ve yaş faktörlerinin NAL-NL1 ve NAL-NL2'nin işitme cihazı kullanıcılarındaki konuşma anlama farklılıkları üzerindeki etkileri
The effects of experience level and age factors on speech comprehension differences in hearing aid users of NAL-NL1 and NAL-NL2
- Tez No: 976827
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Odyoloji, Audiology
- Anahtar Kelimeler: İşitme Cihazı, Kazanç Formülleri, Konuşmayı Ayırt Etme Skoru, Hearing Aid, Gain Formulas, Speech Discrimination Score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, NAL-NL1 ve NAL-NL2 kazanç formüllerine göre ayarlanmış işitme cihazı kullanıcılarında yaş ve deneyim düzeylerinin konuşmayı anlama performansı üzerindeki etkileri kesitsel bir tasarım çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışmaya işitme cihazı kullanan toplam 100 işitme engelli birey dahil edilmiş olup bunların 50'si (%50) 1 yıldan daha kısa süredir işitme cihazı kullanan deneyimsiz grubu oluşturmakta iken 50'si (%50) ise 1 yıldan daha uzun süredir işitme cihazı kullanan deneyimli işitme cihazı kullanıcılarından oluşmaktadır. Konuşmayı ayırt etme skorları, katılımcıların sözlü iletişim sırasında algılayabildikleri kelime sayısını temel alarak hesaplanmıştır. Test uygulamasından önce bireylerin işitme aralıkları genel bir değerlendirme ile belirlenmiş; ardından farklı ses şiddetlerinde belirlenmiş kelimeler dinletilerek testler birkaç kez tekrarlanmıştır. Elde edilen doğru yanıtlar doğrultusunda her birey için SDS skoru hesaplanmıştır. İşitme cihazlarına ilişkin kazanç değerleri, NAL-NL1 ve NAL-NL2 formülleri kullanılarak Gerçek Kulak Ölçümü (REM) aracılığıyla hesaplanmış ve cihazlara uygulanmıştır. Ölçümler serbest alan koşullarında gerçekleştirilmiş, her bir katılımcıya hem NAL-NL1 hem de NAL-NL2 fitting protokollerine göre fonetik kelime listeleri (Ek-2) okutulmuş ve konuşmayı ayırt etme performansları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, işitme cihazı kullanıcılarında deneyim düzeyinin konuşmayı ayırt etme becerisi ve duyusal konfor üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bulgular, deneyimli kullanıcıların konuşma ayırt etme eşiklerinin (SRT) her iki kulakta da istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük olduğunu (p<0.05), buna karşılık konuşmayı ayırt etme skorlarının (SD) anlamlı biçimde daha yüksek olduğunu göstermiştir (p<0.05). Ayrıca, deneyimli bireylerin en rahat dinleme seviyelerinin (MCL) daha düşük ses şiddetlerinde gerçekleştiği ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0.01). Bu sonuçlar, işitme cihazı kullanım deneyiminin işitsel performansı artırdığı ve bireylerin cihazlara daha etkili şekilde adapte olmalarını sağladığını göstermektedir
Özet (Çeviri)
This study assessed the effects of age and experience level on speech understanding performance in hearing aid users fitted with NAL-NL1 and NAL-NL2 gain formulas within a cross-sectional design framework. A total of 100 hearing-impaired individuals using hearing aids participated in the study, with 50 participants (50%) forming the inexperienced group (using hearing aids for less than one year) and 50 participants (50%) forming the experienced group (using hearing aids for more than one year). Speech discrimination scores were calculated based on the number of words the participants could perceive during verbal communication. Prior to testing, the participants' hearing thresholds were assessed, and then predetermined words were presented at different sound levels, with the tests being repeated multiple times. The Speech Discrimination Score (SDS) for each individual was calculated based on the correct responses. The gain values for the hearing aids were calculated using the NAL-NL1 and NAL-NL2 formulas through Real Ear Measurement (REM) and applied to the devices. Measurements were conducted under free-field conditions, and each participant was presented with phonetic word lists (Appendix 2) according to both NAL-NL1 and NAL-NL2 fitting protocols. Speech discrimination performance was compared and evaluated. In this study, the effects of experience level on speech discrimination ability and sensory comfort in hearing aid users were examined. The findings showed that the speech reception thresholds (SRT) for experienced users were significantly lower in both ears (p<0.05), indicating better performance, while speech discrimination scores (SD) were significantly higher (p<0.05). Additionally, the most comfortable listening levels (MCL) for experienced users were found to be at lower sound intensities, and this difference was statistically significant (p<0.01). These results demonstrate that experience with hearing aid use improves auditory performance and facilitates better adaptation to the devices.