Akıllı turizm teknolojileri bağlamında mobil uygulamalar
Mobile applications in the context of smart tourism technologies
- Tez No: 926115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Turizm, Mobil Uygulama, Büyük Veri, Ejder 3200, Palandöken, Konaklı, Smart Tourism, Mobile Application, Big Data, Ejder 3200, Palandoken
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Teknoloji ve dijital çözümlerdeki ilerlemelerden yararlanan akıllı turizm, turist deneyimini optimize etmek, turizm sektörünün verimliliğini ve sürdürülebilirliğini artırmak ve ekonomik katkısını en üst düzeye çıkarmak için kritik bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Bu yaklaşım, sektörün çeşitli yönlerinde yenilikçi uygulamaların kullanılmasına dayanmaktadır. Akıllı turizm uygulamaları turistleri gerçek zamanlı bilgi ve hizmetlerle güçlendirerek deneyimlerini önemli ölçüde artırır. Ayrıca bu uygulamalar, teklifleri bireysel ilgi ve tercihlere göre uyarlayarak kişiselleştirmeyi kolaylaştırır, daha ilgi çekici ve tatmin edici bir yolculuğu teşvik eder. Özellikle, Akıllı turizm uygulamaları turizmin ayak izini azaltarak çevresel sürdürülebilirliğe de katkıda bulunmaktadır. Bu çalışma,“Ejder 3200”mobil uygulamasını kullanan katılımcıların demografik özellikleri ile kullanıcı deneyimleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Ayrıca, bu demografik faktörlerin kullanıcı deneyimi üzerindeki etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, uygulamanın kullanıcı deneyimini iyileştirmek için değerli iç görüler ve öneriler sağlaması amaçlanmaktadır. Araştırmanın güvenilirlik analizlerinde, mobil uygulama kullanım deneyim ölçeğinin yüksek güvenilirlik katsayısına sahip olduğu belirlenmiştir. Bu durum, ölçeğin araştırma sonuçlarının güvenilirliğini artırdığına işaret etmektedir. Yapılan analizlerde, katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim seviyesi, gelir durumu, ziyaret sıklığı, ziyaret tipi, konaklama süresi ve tekrar ziyaret niyeti gibi faktörlerin mobil uygulama kullanım deneyimlerini nasıl etkilediği incelenmiştir. Bu analizler sonucunda, yaş, eğitim seviyesi ve konaklama tesisine göre mobil uygulama kullanım deneyimlerinde anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, cinsiyet, medeni durum, gelir durumu, geliş sayısı, ziyaret tipi, geceleme sayısı ve kaldıkları konaklama tesisi faktörlerinin mobil uygulama kullanım deneyimlerini etkilemediği görülmüştür. Sonuç olarak, elde edilen bulgular mobil uygulamaların turist deneyimlerini etkileyen birçok faktörün olduğunu ve bu faktörlerin demografik özelliklere göre farklılık gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Bu bulgular, turizm destinasyonlarında ve endüstrisinde mobil uygulamaların önemini vurgulamakta ve gelecekteki araştırmalar için temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Leveraging advances in technology and digital solutions, smart tourism has emerged as a critical approach to optimise the tourist experience, improve the efficiency and sustainability of the tourism sector and maximise its economic contribution. This approach is based on the use of innovative applications in various aspects of the sector. Smart tourism applications empower tourists with real-time information and services, significantly enhancing their experience. They also facilitate personalisation by tailoring offers to individual interests and preferences, promoting a more engaging and satisfying journey. In particular, Smart tourism applications also contribute to environmental sustainability by reducing the footprint of tourism. This study examines the relationship between demographic characteristics and user experiences of participants using the 'Dragon 3200' mobile application. It also aims to determine the impact of these demographic factors on user experience. The findings from this research are intended to provide valuable insights and recommendations to improve the user experience of the application. In the reliability analyses of the study, it was determined that the mobile application usage experience scale had a high reliability coefficient. This indicates that the scale increases the reliability of the research results. In the analyses, it was examined how factors such as gender, age, marital status, education level, income level, visit frequency, visit type, length of stay and revisit intention affect the mobile application usage experiences of the participants. As a result of these analyses, it was found that there were significant differences in mobile application usage experiences according to age, education level and accommodation facility. On the other hand, gender, marital status, income status, number of visits, type of visit, number of overnight stays and accommodation facility did not affect mobile application usage experiences. In conclusion, the findings reveal that there are many factors affecting the tourist experiences of mobile applications and that these factors may differ according to demographic characteristics. These findings emphasise the importance of mobile applications in tourism destinations and industry and provide a basis for future research.