Farklı yaş gruplarında NAL-NL1 ve NAL-NL2 kazanç formüllerinin işitme cihazı kullanıcılarında konuşmayı ayırt etme performansının etkisinin incelenmesi
Examinantion of the effect of NAL-NL1 ve NAL-NL2 gain formulas on speech discrimanition performance in hearing aid users across diffrent age groups
  1. Tez No: 994634
  2. Yazar: AYNUR AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme Cihazı, Kazanç Formülleri, Konuşmayı Ayırt Etme Skoru, Hearing Aid, Gain Formulas, Speech Discrimination Score
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, işitme cihazı kullanıcılarında yaş ve cinsiyet faktörlerinin işitsel performans üzerindeki etkilerini NAL-NL1 ve NAL-NL2 algoritmaları temelinde incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmaya dahil edilen katılımcılar, 65 yaş altı ve 65 yaş ve üzeri olmak üzere iki yaş grubuna ayrılmıştır. İşitsel performans, konuşmayı ayırt etme eşikleri (SRT), konuşmayı ayırt etme skorları (SD) ve en rahat ses seviyesi (MCL) ölçümleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular, yaşın işitsel performansı belirgin şekilde etkilediğini göstermiştir. 65 yaş altı kullanıcılar, SRT ve SD açısından daha iyi performans sergilemiş ve MCL değerleri daha düşük bulunmuştur. Bu durum, genç kullanıcıların işitsel adaptasyon ve plastisite kapasitesinin daha yüksek olduğunu ve NAL-NL2 algoritmasının yaş faktörünü dikkate almasının klinik faydayı artırdığını desteklemektedir. Cinsiyetin işitsel performans üzerindeki etkisi sınırlı bulunmuş, kadın kullanıcılar genel olarak daha düşük SRT ve daha yüksek SD değerlerine sahip olmasına rağmen bu farklar istatistiksel olarak anlamlı değildir. Sonuç olarak, NAL-NL2 algoritmasının bireyselleştirilmiş ve konfor odaklı yaklaşımı işitsel performansı artırmada etkili bulunmuştur. İşitsel faydanın sürdürülebilirliği, kullanıcıların cihaz kullanımına adaptasyonu, deneyim kazanması ve bireyselleştirilmiş klinik yaklaşımlarla desteklenmesine bağlıdır. Bu bulgular, işitme cihazı fitting sürecinde yaş ve bireysel farklılıkların dikkate alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of age and gender factors on auditory performance in hearing aid users based on the NAL-NL1 and NAL-NL2 algorithms. Participants included in the study were divided into two age groups: under 65 years old and 65 years old and above. Auditory performance was assessed using speech recognition thresholds (SRT), speech discrimination scores (SD), and most comfortable listening level (MCL) measurements. The findings showed that age significantly affected auditory performance. Users under 65 years of age performed better in terms of SRT and SD and had lower MCL values. This supports the higher auditory adaptation and plasticity capacity of younger users and the clinical benefit of the NAL-NL2 algorithm considering the age factor. The effect of gender on auditory performance was found to be limited; although female users generally had lower SRT and higher SD values, these differences were not statistically significant. In conclusion, the NAL-NL2 algorithm's individualized and comfort-focused approach was found to be effective in improving auditory performance. The sustainability of auditory benefit depends on users' adaptation to device use, gaining experience, and being supported by individualized clinical approaches. These findings emphasize the importance of considering age and individual differences in the hearing aid fitting process.