Yeni Asur eyalet sistemi
Neo-Assyrian provincial system
  1. Tez No: 976850
  2. Yazar: CEBRAİL YEŞİLÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU MANDACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eyalet, Valiler, Yeni Asur Dönemi, Yönetim, State, Governors, Neo Assyrian Period, Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Tarih boyunca Mezopotamya bölgesinde birçok devlet kurulmuştur. Bu devletler içerisinde Asur da yer almıştır. Yeni Asur Devleti, kurulduktan sonra bölgedeki egemen güç olmaya başlamış ve sınırlarını genişletmiştir. Mezopotamya bölgesinde kaynakların sınırlı olması Asur krallarını farklı bölgelere sevk etmiştir. Asur kralları ele geçirdiği bölgelerde hakimiyetlerini devam ettirebilmek için eyaletler kurmuşlardır. Eyaletlerin kurulmasındaki en önemli neden ekonomik ihtiyaçlardı. Yeni Asur Devleti eyaletlerden ekonomik olarak daha çok faydalanmak ve ele geçirilen bölgelerdeki hakimiyetin sürdürülmesi için eyalet sistemlerinde yenilikler yapmıştır. Eyalet sistemi yapılan reformlarla gelişmiş ve bu bölgelerdeki Asur hakimiyeti pekişmiştir. Asur kralları oluşturdukları eyaletlere valiler ve yöneticiler atayarak yönetimlerini sağlamıştır. Eyaletlerde görevlendirilen yöneticiler, bölgelerindeki Asur kralının vekili olmuşlardır. Gerçekleştirdikleri faaliyetleri Asur kralı adına yapmış olmaktaydılar. Asur kralları eyalet görevlilerinin denetlenmesini sağlayarak Asur çıkarlarının korunmasını sağlamışlardır. Asur kralları farklı bölgelerde kurulan eyalet yönetimlerinde gerekli gördüklerinde esneklik sağlayarak eyalet yönetimlerinde bölgesel farklılıkların olmasına izin vermiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, many states were established in the Mesopotamian region. Assyria took part among these states. The Neo-Assyrian State, after its establishment, began to be the dominant power in the region and expanded its borders. The limited resources in the Mesopotamian area sent the Assyrian kings to different regions. The Assyrian kings established provinces in order to continue their domination in the regions that they captured. The most important reason for the establishment of the provinces was economic needs. The Neo-Assyrian State, in order to benefit more economically from the provinces and to maintain their dominance in the regions which are they conquer, made innovations in the provincial systems. With the reforms, the provincial system was developed and Assyrian domination in these areas was strengthened. The Assyrian kings, by appointing governors and administrators to the provinces they established provided their administration. The administrators whom appointed to the provinces, became the representatives of the Assyrian king in their region. They carried out their activities on behalf of the Assyrian king. Assyrian kings ensured the protection of Assyrian interests by maintaining control of provincial authorities. The Assyrian kings, when deemed necessary in the provincial administrations established in different regions, by allowing regional differences in provincial administrations permitted flexibility.