Doğal afetlerin felakete dönüşmesinin önlenmesinde ekonominin önemi
The importance of the economy in preventing natural disasters from turning into catastrophes
  1. Tez No: 976852
  2. Yazar: MESUT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEBAHATTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Afet riski, Disaster risk
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Durum ve Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
“Doğal Afetlerin Felakete Dönüşmesinin Önlenmesinde Ekonominin Önemi”adlı bu çalışmanın temel amacı, küresel ölçekte giderek artan doğal afetlerin, gerekli yapısal ve yönetsel önlemler alınmadığı takdirde nasıl büyük felaketlere dönüşebileceğini ortaya koymak ve bu dönüşümün önlenmesinde ekonominin belirleyici rolünü analiz etmektir. Gelişmiş ülkelerden, ABD ve Japonya, gelişmekte olan ülkelerden, Şili ve Türkiye ve gelişmemiş ülkelerden Bangladeş ve Haiti ülkelerinde meydana gelen doğal afetlerden bazıları, bu bağlamda incelenmiş ve örnek vakalar olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılmış; afet ve ekonomi ilişkisini konu alan akademik çalışmalar, raporlar ve saha gözlemlerine dayalı veriler detaylı biçimde analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, güçlü bir ekonomik yapıya sahip ülkelerin afet öncesi hazırlık, risk azaltımı ve afet sonrası toparlanma süreçlerinde çok daha etkin performans gösterdiği belirlenmiştir. Özellikle altyapı yatırımları, sigorta sistemleri, erken uyarı mekanizmaları ve yapı denetimi gibi alanlara yapılan ekonomik kaynak aktarımı, afetin yıkıcı etkilerini azaltmada kritik rol oynamaktadır. Araştırma sonucunda önerilen temel politikalar şunlardır: Afet risklerinin azaltılmasına yönelik yatırımların kamu harcamalarında önceliklendirilmesi, zorunlu sigorta sistemlerinin güçlendirilmesi, özel sektörün afet dirençli yapılaşma konusunda teşvik edilmesi ve afet yönetiminin siyasi değişimlerden bağımsız olarak ulusal düzeyde sürdürülebilir politikalar çerçevesinde yürütülmesidir. Ayrıca, akademisyenlerin disiplinler arası araştırmalarla sürece katkı sunmaları, yerel yönetimlerin kaynak ve kapasite bakımından güçlendirilmesi ve finansal piyasalarda afet riskini paylaşan yeni araçların geliştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study, titled“The Importance of the Economy in Preventing Natural Disasters from Turning into Catastrophes,”is to demonstrate how natural disasters, which are increasing on a global scale, can escalate into major catastrophes in the absence of necessary structural and administrative measures, and to analyze the decisive role of the economy in preventing such escalation. Some of the natural disasters that occurred in developed countries, such as the USA and Japan, in developing countries, such as Chile and Türkiye, and in underdeveloped countries, such as Bangladesh and Haiti, were examined in this context and evaluated as case studies.. The study employed content analysis, a qualitative research method, and analyzed in detail data derived from academic studies, reports, and field observations on the relationship between disasters and the economy. According to the findings, countries with a strong economic structure demonstrate significantly greater effectiveness in disaster preparedness, risk reduction, and post-disaster recovery processes. In particular, the allocation of economic resources to areas such as infrastructure investments, insurance systems, early warning mechanisms, and building inspections plays a critical role in mitigating the destructive impacts of disasters. The main policy recommendations arising from the research are as follows: prioritizing investments aimed at reducing disaster risks within public expenditures; strengthening mandatory insurance systems; encouraging the private sector to engage in disaster-resilient construction; and implementing disaster management at the national level within the framework of sustainable policies that remain independent of political changes. Furthermore, the study emphasizes the need for academics to contribute through interdisciplinary research, for local governments to be strengthened in terms of resources and capacity, and for the development of new financial market instruments designed to share disaster risk.