Afet risklerinin azaltılması ile ilgili mevzuatın değerlendirilmesi
Assessment of legislation on reducing disaster risks
  1. Tez No: 621065
  2. Yazar: MEHMET MERT TÜMTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Mevzuat, Deprem, Afet Riski, 4708, Risk Azaltma, 5902, 6306, Disaster, Legislation, Earthquake, Disaster Risk, 4708, Risk Reduction, 5902, 6306
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amme İdaresi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Afetler insanlığın yarattığı değerleri büyük bir çabayla yok edebilen, can ve mal kaybı nedeniyle büyük yaralara neden olabilen ve geride bıraktığı yıkımla psikolojik etkiler yaratabilen ciddi bir olgudur. Bireyin cehalet ve sorumsuzluğu, doğal bir olayı veya tehlikeyi bir felakete dönüştürmede en önemli faktördür. Afetlerin etkilerini ve kayıplarını artıran diğer faktörler; mevzuattan kaynaklanan eksiklikler, afetlerle ilgili halkın bilgi eksikliği, afetlerden önce alınacak önlemlerin bilinmemesi, kentleşmedeki sorunlar, teknik sorunlar ve finansal yapıdaki sorunlar. Dünyanın birçok ülkesinde afet yönetim sisteminin ve yasalarının anlaşılmaz ve karmaşık bir yapıya sahip olması, afet öncesi, sırası ve sonrasında otorite açısından karışıklığa neden olmaktadır. Bu çalışmada, afetlerle ilgili temel kavramlardan başlayarak, afetlerin riskleri nelerdir, afetlerden önce ne gibi önlemler alınmalı, alınacak önlemler ve afet risklerinin azaltılmasının ve kayıpların önlenmesinin önemi üzerinde durulacaktır. Ülkemizdeki afet mevzuatı incelenecek ve uygulamada yasanın ne kadar uygulanacağı ve büyük felaketlerin ardından herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığı incelenecektir. Seçilen ülkelerin mevzuatını inceleyerek karşılaştırmalı analiz yapılması amaçlanmaktadır. Bir afet öncesi, sırasında ve sonrasında ülkemiz tarafından alınan önlemler tartışılmaktadır. Ülkemizin olası bir afetten tekrar etkilenmesini önlemek için, mevzuatta ne tür yenilikler yapılacağı, uygulamada nelere dikkat edileceği ve toplumda afet riskinin azaltılması konusunda farkındalığın artırılması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Disasters are a serious phenomenon that can destroy the values ​​created by humanity with great effort, cause big wounds due to loss of life and property and create psychological effects with the destruction it left behind. The ignorance and irresponsibility of the individual is the most important factor in transforming a natural event or danger into a disaster. Other factors that increase the effects and losses of disasters; deficiencies arising from legislation, lack of public information about disasters, not knowing the precautions to be taken before disasters, problems in urbanization, technical problems and problems in financial structure. The fact that the disaster management system and laws in many countries of the world are in an incomprehensible and complex structure causes confusion in terms of authority before, during and after the disaster. In this study, starting from the basic concepts related to disasters, what are the risks of disasters, what precautions should be taken before disasters, the measures to be taken and the importance of reducing disaster risks and preventing losses will be emphasized. Disaster legislation in our country will be examined and how long the law will be applied in practice and whether any changes have been made in the aftermath of the major disasters will be examined. It is aimed to make comparative analysis by examining the legislation of selected countries. The measures taken by our country before, during and after a disaster are discussed. In order to prevent our country from being re-affected by a possible catastrophe, what kind of innovations in legislation, what should be taken into consideration in practice and how to raise awareness about disaster risk reduction in the society have been examined.