Kadın girişimciliğinin Hofstede'nin kültür boyutları bağlamında keşifsel bir araştırmayla incelenmesi: Bitlis ili örneği
Exploratory analysis of women's entrepreneurship within the context of Hofstede's cultural dimensions: The case of Bitlis province
- Tez No: 976854
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın girişimciliği, Entrepreneurship, Woman entrepreneurship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Kadın girişimciliğinin Hofstede'nin ulusal kültür boyutları bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Niteliksel olarak tasarımlana bu çalışmada örneklem Bitlis ve Tatvan Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıtlı kendine ait işletmesi bulunan kadın girişimcilerden seçilmiştir. Araştırma örneklemi ulusal kültür boyutları bağlamında yeni girişimlerin ortaya çıkış sürecini ve karşılaştıkları durumları tespit etmek amacıyla kolayda ve kartopu örneklem yöntemleri kullanılarak araştırma sürecine dahil edilmiştir. Araştırmaya veri sağlamak amacıyla açık uçlu sorulardan oluşturulmuş ve yarı yapılandırılmış araştırma formundan yararlanılmıştır. Elde edilen veriler üzerinde içerik analizleri uygulanmış ve araştırma sonuçları raporlanmıştır. Bu araştırma Hofstede'nin ulusal kültür boyutları ekseninde ele alınan kadın girişimciliği önceki araştırmaları genişleterek alana katkı sağlayacak niteliktedir ve nitel bağlamda ilk kez kadın girişimciliği Hofstede'nin kültürel boyutları ekseninde ele alınmıştır. Araştırma sonucu olarak Hofstede tarafından Globe çalışmasında ortaya konan kültürel boyutların kadın girişimciliği üzerinde etkileri olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine women's entrepreneurship in the context of Hofstede's national culture dimensions. In this qualitatively designed study, the sample was selected from women entrepreneurs who have their own businesses registered with Bitlis and Tatvan Chambers of Commerce and Industry. The research sample was included in the research process using convenience and snowball sampling methods in order to determine the emergence process of new enterprises and the situations they encounter in the context of national culture dimensions. A semi-structured research form was used, which was created with open-ended questions in order to provide data for the research. Content analyses were applied to the obtained data and the research results were reported. This research will contribute to the field by expanding previous studies on women's entrepreneurship, which was addressed in the axis of Hofstede's national culture dimensions, and for the first time in a qualitative context, women's entrepreneurship was addressed in the axis of Hofstede's cultural dimensions. As a result of the research, it was found that the cultural dimensions put forward by Hofstede in the Globe study had effects on women's entrepreneurship.