Farklı anason (Pimpinella anisum L.) ekotiplerinin Diyarbakır koşullarında uygun ekim zamanlarının belirlenmesi üzerine bir çalışma
A study on determination of suitable sowing dates for different anise (Pimpinella anisum L.) ecotypies in Diyarbakır conditions
  1. Tez No: 97691
  2. Yazar: NİMET AKSİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Anason ekotipleri, Ekim Zamanı, Tohum verimi, Uçucu yağ oranı
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, ülke ekonomisi için ekonomik değeri fazla olan, hem iç tüketimde, hem de ihracatta önemli bir yer tutan anason ekotiplerinin Diyarbakır koşullarında kültüre alma olanakları incelenmiştir. Çalışma bitki boyu, bitkideki şemsiye sayısı, meyveli dal sayısı,tane verimi ve uçucu yağ oranı yönünden anason ekotiplerinin en uygun ekim zamanım belirlemek amacıyla 1998-1999 yetişme döneminde D.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme arazisinde yürütülmüştür. Üç anason ekotipi (İzmir, Gölhisar, Burdur) ile dört farklı ekim zamanının (20 Ekim, 20 Kasım, 20 Aralık, 20 Ocak) seçildiği bu çalışmada anason bitkisinde ekim zamanı geciktikçe tohum ve dolayısıyla yağ veriminde azalma olduğu; 20 Ekim ekiminin (53.39 kg/da) diğer ekimlere göre önemli derecede farklı ve olumlu sonuçlar verdiği saptanmışta-.
Özet (Çeviri)
In this study, the cultivation opportunities of anise (Pimpinella anisum L.) ecotypes which has a high economic value in terms of country's economy and has an impertant place both, in domestic consumption and exports were investigated in Diyarbakır conditions. The objective of the study was to search suitable sowing dates of various anise ecotypes through investigetion of plant height, number of umbrella per plant, number of barnch with fruit, seed yield and essential oil ratio, in 1998-1999 growing season, on Experimental Field of Field crop Deparment of Faculty of Agriculture at Dicle University in Diyarbakır. İn the present study, there anise ecotypes (Gölhisar, İzmir and Burdur) and four different sowing dates (October 20, November 20, December 20 and Januarry 20) were chosen and it was determined that as sowing date was delayed seed and essential oil yield were decreased and sowing at 20 October produced (53.39 kg/da seed yield) significantly different favorable resulte when compared to later sowing dates. Keywords; Anise Ecotypies, Sowing date, Seed Yield, Essentiol oil ratio.