Sınıf II bölüm 1 maloklüzyonlu hastalarda twinblok ile şeffaf plaklarda mandibular ilerletme apareyinin iskeletsel ve dentoalveolar yapılara etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the skeletal and dentoalveolar effects of twinblock and clear aligners with mandibular advancement in patients with class II division 1 malocclusion
  1. Tez No: 976927
  2. Yazar: ÖZGE ÜNLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAZGI AY ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel aparey, Mandibular ilerletme, Sınıf II bölüm 1 maloklüzyon, Şeffaf plak, Twinblok, Functional appliance, Mandibular advancement, Class II Division 1 malocclusion, Clear aligner, Twinblock
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyona sahip bireylerde Twinblok apareyi ile şeffaf plaklarda mandibular ilerletme (MA) apareyinin iskeletsel, dentoalveolar ve yumuşak doku üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya büyüme-gelişim döneminde olan Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyona sahip bireyler dâhil edilmiştir. Bu bireyler twinblok ve şeffaf plak mandibular ilerletme (MA) gruplarına ayrılmış, tedavi öncesi (T0) ve tedavi sonrası (T1) lateral sefalometrik filmler üzerinde iskeletsel açısal, iskeletsel doğrusal, dental açısal, dental doğrusal ve yumuşak doku ölçümleri yapılmıştır. Ölçümler istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve gruplar arası karşılaştırmalar gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Her iki tedavi yöntemi de Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyonların düzeltilmesinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler sağlamıştır (p<0,05). Twinblok grubunda mandibular sagittal gelişim, SNB (p<0,001) ve Co–Gn (p=0,001) ölçümlerinde elde edilen artışlarla istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş; ayrıca yumuşak doku pogonionunun öne doğru ilerlemesi de anlamlı düzeyde kaydedilmiştir (p<0,001). Şeffaf plak grubunda (MA) ise dentoalveolar değişiklikler daha belirgin olup; L1-MP, U6-OLP, overjet ve overbite ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalmalar saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Twinblok apareyi iskeletsel değişikliklerde daha güçlü etkilere sahipken, şeffaf plaklarla mandibular ilerletme apareyi daha kontrollü dentoalveolar değişiklikler ve yüksek hasta konforu sağlamaktadır. Bu nedenle tedavi seçiminde yalnızca klinik parametreler değil, hastanın kooperasyonu, estetik beklentileri ve yaşam tarzı da dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the skeletal, dentoalveolar, and soft tissue effects of the Twinblock appliance and clear aligners with mandibular advancement (MA) in patients with Class II Division 1 malocclusion. Materials and Methods: The study included growing patients diagnosed with Class II Division 1 malocclusion. Participants were divided into twinblock and mandibular advancement (MA) clear aligner groups. Lateral cephalometric radiographs taken before (T0) and after treatment (T1) were analyzed to assess skeletal angular, skeletal linear, dental angular, dental linear, and soft tissue parameters. Statistical analyses were performed, and intergroup comparisons were conducted. Results: Both treatment modalities produced statistically significant improvements in the correction of Class II Division 1 malocclusion (p<0.05). In the Twinblock group, mandibular sagittal growth showed statistically significant increases in SNB (p<0.001) and Co–Gn (p=0.001) measurements, and a significant forward advancement of the soft tissue pogonion was also observed (p<0.001). In the clear aligner group (MA), dentoalveolar changes were more pronounced, with statistically significant reductions observed in L1-MP, U6-OLP, overjet, and overbite measurements (p<0.001). Conclusion: While the Twinblock appliance exhibited stronger skeletal effects, mandibular advancement with clear aligners provided more controlled dentoalveolar changes and higher patient comfort. Therefore, treatment planning should consider not only skeletal and dental parameters but also patient cooperation, esthetic expectations, and lifestyle factors.