Twin blok apareyinin günlük farklı sürelerde kullanımının dentofasiyal etkilerinin karşılaştırılması
Twin block appliance in different daily wearing times: Comparison of dentofacial effects
- Tez No: 460373
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSAN İLSAY KARADENİZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Twin Blok apareyi, TheraMon Mikrosensor, Kooperasyon, Twin Block Appliance, TheraMon Microsensor, Cooperation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmanın amacı, pubertal büyüme atılımında olan Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyona sahip hastaların TheraMon mikrosensör yerleştirilmiş Twin Blok apareyini günlük farklı sürelerde kullanmaları ile meydana gelen dentofasiyal etkilerin karşılaştırılmasıdır. Sınıf II Bölüm 1 maloklüzyona sahip pubertal büyüme atılımında olan 23 hasta (14 kız, 9 erkek, yaş ort. 12.2 ± 1.28 yıl); içerisine TheraMon mikrosensör gömülmüş olan Twin Blok apareyini 10 ay (313 ± 14 gün) boyunca kullanmıştır. Bu sürenin sonunda hastalar günlük ortalama kullanım zamanlarına göre iki gruba ayrılmıştır. Grup 1 (GR1)'de yer alan 11 hasta (6 kız, 5 erkek, yaş ort. 12.32 ± 1.25 yıl) Twin Blok apareylerini 18.11 ± 1,51 saat/gün ortalama ile; Grup 2 (GR2)'de yer alan 12 hasta (8 kız, 4 erkek, yaş ort. 12.07 ± 1.4 yıl) ise apareylerini 21.08 ± 0,64 saat/gün ortalama ile kullanmışlardır. Hastalardan tedavi başı (T0) ve Twin Blok apareyi çıkarıldıktan 1 ay sonra (T1) alınan lateral sefalometrik filmlerin karşılaştırılması ile elde edilen ve normal dağılıma uyan veriler, Paired-t test ve Student-t test ile; normal dağılıma uymayan veriler ise Wilcoxon işaret sıralama testi ve Mann Whitney U testi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Co-Pog (GR1: 5.01, GR2: 5.38 mm) ve Ar-Pog (GR1: 5.47 mm, GR2: 5.72 mm) ölçümleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmıştır. Maksiller büyümenin sınırlandığı görülmüştür. Overjet ve molar düzeltimleri yaklaşık olarak yarı iskeletsel, yarı dental katkı ile gerçekleşmiştir. Grup 2'de meydana gelen değişimlerin, sayısal olarak Grup 1'de meydana gelenlerden daha yüksek olduğu gözlenirken, gruplar arası karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark sadece labiomental yumuşak doku ölçümünde (B-SLi noktaları arası mesafe) mevcuttur (GR1: 0.8 mm, GR2: 1.8 mm, p=0.01). Bu çalışmanın sonucunda, Twin Blok apareyinin Sınıf II maloklüzyonun tedavisinde etkili olduğu görülmüş ve 18 saat/gün kullanım protokolü ile 21 saat/gün kullanım protokolü arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this project was to compare the dentofacial effects of using Twin Block appliance on patients who have Class II Division 1 malocclusion at pubertal growth spurt, with different daily wearing times that was measured objectively via TheraMon microsensor. The 23 patients (14 female, 9 male, avarage age 12.2 ± 1.28 years) who have Class II Division 1 malocclusion at the pubertal growth spurt, have used TheraMon microsensor embedded Twin Block appliances for 10 months (313 ± 14 day). At the end of this period the patients were divided into two groups according to their average daily wearing time. The 11 patients (6 female,5 male, avarage age 12.32 ± 1.25 years) in Group 1 have used their appliances with 18.11 ± 1,51 hours/day; the 12 patients (8 female, 54 male, avarage age 12.07 ± 1.4 years) in the Group 2 have used their appliances with 21.08 ± 0,64 hours/day. The data was obtained by comparing the lateral cephalometric films taken at the beginning of the treatment (T0) and 1 month after the Twin Block appliance was removed (T1). Normally distrubuted measurements were statistically evaluated by Paired-t test and Student-t test; non-normally distributed ones were statistically evaluated by Wilcoxon Signed-Ranks test and Mann Whitney U test. Co-Pog (GR1: 5.01, GR2: 5.38 mm) and Ar-Pog (GR1: 5.47 mm, GR2: 5.72 mm) measurements were increased in a statistically significant level. It was observed that maxillary growth is restricted. Skeletal and dentoalveolar changes contributed almost equally to overjet and molar corrections. Despite observation showed that differences in the Group 2 were numerically higher than Group 1; in the comparison between groups; the statistically significant difference was occurred only in labiomental soft tissue measurement (distance between B-SLi points) (GR1: 0.8 mm, GR2: 1.8 mm, p=0.01). Twin Block appliance was effective in the treatment of Class II malocclusion and there was no difference in wearing protocols of 18 hours/day and 21 hours/day.