Küçük ruminantlarda Mannheimia haemolytica ve Mycoplasma ovipneumoniae etkenlerinin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotiklerin karşılaştırmalı etkinliği: Sistematik derleme ve ağ meta analizi
Comparative efficacy of antibiotics used in respiratory tract infections caused by Mannheimia haemolytica and Mycoplasma ovipneumoniae in small ruminants: Systematic review and network meta analysis
  1. Tez No: 976956
  2. Yazar: SEYİT MEHMET TAŞDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Biyoistatistik, Veterinary Medicine, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Veteriner hekimlik, Veterinary medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı küçükbaş hayvanlarda doğal yolla oluşan solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotiklerin ağ meta analiz ile karşılaştırmalı etkinliğini incelemektir. 13 Eylül 2024 tarihine kadar Web of Science, Scopus, PubMed ve EBSCOhost web tabanlarından 1365 adet belgeye ulaşılmıştır. Ekleme çıkarma kriterleri sonucunda 14 adet belge analize dâhil edilmiştir. Analiz için gemtc, rjags ve netmeta paketleri kullanılmıştır. Analiz R programlama dili ve Microsoft Excel 2023 ile gerçekleştirilmiştir. Yanlılık tespitinde RoB 2 aracı kullanılmıştır. 100 000 iterasyon, 30 000 yanma, 4 zincir ve 5 inceltme ile analiz gerçekleştirilmiştir. Sabit etki ve rastgele etkiler modelinde yüksek düzeyde heterojenlik tespit edilmiştir (I2>%50). Analiz hem sabit etki hem de rastgele etkiler modelinde gerçekleştirilmiştir. Sabit etki modelinde antibiyotiklerin birbirlerine ve kontrole karşı üstünlükleri tespit edilmiştir. Rastgele etkiler modelinde sadece florfenikolün oksitetrasikline (RR=0,11;Crl, 0,01-0,89) karşı üstün olduğu belirlenmiştir. Diğer antibiyotiklerin birbirlerine karşı bir üstünlüğü belirlenememiştir. Her iki modelde de tutarsızlık tespit edilmemiştir (P>0,05). Her iki modelde de klinik etkinlik bakımından en iyi tedavi olma olasılığı ve SUCRA değeri en yüksek antibiyotiğin tulatromisin olduğu tespit edilmiştir. Kontrol grubunun klinik etkinlik bakımından en son sırada yer alma olasılığının en yüksek, SUCRA değerinin en düşük olduğu tespit edilmiştir. Yayın yanlılığının tespitinde Egger'in regresyon testi ve huni grafiği kullanılmıştır. Her iki modelde de yayın yanlılığı tespit edilmemiştir (P>0,05). Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar küçükbaş hayvanlarda doğal yolla oluşan solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotiklerin seçiminde önemli bilgiler sunabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the comparative effectiveness of antibiotics used in naturally occurring respiratory tract infections in small ruminants through network meta analysis. A total of 1,365 documents were retrieved from the Web of Science, Scopus, PubMed, and EBSCOhost databases as of September 13, 2024. Following inclusion and exclusion criteria, 14 documents were included in the analysis. The gemtc, rjags, and netmeta packages were used for the analysis. The analysis was performed using the R programming language and Microsoft Excel 2023. The RoB 2 tool was used to detect bias. The analysis was performed with 100,000 iterations, 30,000 burn-in, 4 chains, and 5 thin. High levels of heterogeneity were detected in both the fixed effect and random effects models (I2>50%). The analysis was performed using both fixed effect and random effects models. In the fixed effect model, the superiority of antibiotics over each other and over the control was detected. In the random effects model, only florfenicol was found to be superior to oxytetracycline (RR=0,11; Crl, 0,01-0,89). No superiority of other antibiotics over each other was determined. No inconsistency was detected in either model (P>0,05). In both models, tulathromycin was found to be the antibiotic with the highest probability of being the best treatment in terms of clinical efficacy and the highest SUCRA value. It was determined that the control group had the highest probability of being ranked last in terms of clinical efficacy and the SUCRA value was the lowest. Egger's regression test and funnel plot were used to detect publication bias. No publication bias was detected in either model (P>0,05). The results obtained from this study may provide important information for the selection of antibiotics used in naturally occurring respiratory tract infections in small ruminants.