Desme membran endotelyal keratoplasti (DMEK) cerrahisinde peroperatif periferik iridektomi yapılan ve yapılmayan hasta sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the outcomes of patients with and without peroperative peripheral iridectomy in descemet membrane endothelial keratoplasty (DMEK) surgery
- Tez No: 976955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KASIM TEKDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: DMEK, pupil bloğu, periferik iridektomi, göz içi basıncı, DMEK, pupillary block, peripheral iridectomy, intraocular pressure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, desme membran endotelyal keratoplasti (DMEK) cerrahisi sırasında periferik iridektomi (PI) yapılan ve yapılmayan hastalarda ameliyat sonrası pupil bloğu (PB) gelişimi ve klinik sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2021–2024 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde, DMEK cerrahisi uygulanan toplam 49 hastanın 49 gözü dahil edilmiştir. Bu hastalardan 24'üne PI uygulanırken, 25'ine PI uygulanmamıştır. Hastaların demografik verileri, donör yaşı, cerrahi endikasyonları, ameliyat sonrası PB gelişimi, yeniden hava verme (rebubbling) oranları, speküler mikroskopi ve kornea topografisi bulguları, 1., 3. ve 6. ay en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) değerleri, göz içi basınç (GİB) ölçümleri ve diğer muayene bulguları kaydedilerek analiz edilmiştir. Bulgular: PI yapılmayan hastaların %28'inde, PI yapılan hastaların ise %8,3'ünde PB gözlenmiş olup, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,138). Rebubbling işlemi PI yapılmayan hastaların %16'sında, PI yapılan hastaların ise %33,3'ünde yapılmış ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,158). PI uygulanan ve uygulanmayan hastalarda EİDGK değeri, erken postoperatif döneme kıyasla 3. ve 6. aylarda anlamlı olarak artmıştır. GİB değerleri açısından gruplar arasında veya zamana göre anlamlı fark izlenmemiştir (p=0,811). Ayrıca PB gelişen ve gelişmeyen hastaların sonuçları arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: PI uygulanmayan olgularda pupil bloğu (PB) görülme oranı nispeten daha yüksek olsada, bu durumun ameliyat sonrası uzun dönem sonuçlar üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle, DMEK cerrahisinde rutin PI uygulamasının gerekli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to compare the incidence of postoperative pupillary block (PB) and clinical outcomes between patients who underwent Descemet membrane endothelial keratoplasty (DMEK) with and without peripheral iridectomy (PI). Material and methods: A total of 49 eyes from 49 patients who underwent DMEK surgery at the Ophthalmology Clinic of the University of Health Sciences, Adana City Training and Research Hospital, between 2021 and 2024 were included in this study. Of these, 24 patients underwent PI, while 25 did not. Demographic data, donor age, surgical indications, postoperative PB occurrence, rebubbling rates, specular microscopy and corneal topography findings, best-corrected visual acuity (BCVA) at 1, 3, and 6 months, intraocular pressure (IOP) measurements, and other examination findings were recorded and analyzed Results: PB occurred in 28% of patients without PI and in 8.3% of those with PI; however, the difference was not statistically significant (p = 0.138). Rebubbling was performed in 16% of patients without PI and in 33.3% of those with PI, with no statistically significant difference between groups (p = 0.158). In both groups, BCVA significantly improved at the 3rd and 6th months compared to the early postoperative period. No significant differences were observed in IOP values between groups or over time (p = 0.811). Additionally, there were no statistically significant differences between patients who developed PB and those who did not. Conclusion: Although the incidence of pupillary block (PB) was relatively higher in cases without peripheral iridectomy (PI), this finding did not have a statistically significant impact on long-term postoperative outcomes. Based on these results, it was concluded that routine PI is not necessary during DMEK surgery.