Yumurta kabuğu ve kabuk zarı tozu içeren 10 farklı kemik grefti formülasyonunun biyomekanik özelliklerinin belirlenmesi
The determination of biomechanical properties of ten different bone graft formulations containing eggshell and eggshell membrane powder
- Tez No: 976962
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN DURMUŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yumurta kabuğu, Kabuk zarı, Kemik grefti, Biyomekanik dayanım, Doku mühendisliği, SBF, Eggshell, Eggshell membrane, Bone graft, Biomechanical strength, Tissue engineering, SBF
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Kemik defektlerinin onarımında kullanılan greft materyallerinin biyomekanik dayanıklılığı, klinik başarı açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, biyouyumlu doğal bir kaynak olan yumurta kabuğu ve kabuk zarı tozu kullanılarak geliştirilen 10 farklı kemik grefti formülasyonunun in vitro mekanik ve yapısal özellikleri değerlendirilmiştir. Her bir formülasyon, belirli oranlarda yumurta kabuğu, kabuk zarı tozu ve kalsiyum fosfat bileşikleri içerecek şekilde hazırlanmış, GA (glutaraldehit) ile çapraz bağlanma uygulanmış ve örnekler simüle vücut sıvısında (SBF) 48 saat ve 1 hafta süreyle inkübe edilmiştir. Deneysel değerlendirmede örneklerin ağırlık kaybı oranları (%), sıkışma dayanımı (MPa) ve kırılma dayanımı (MPa) parametreleri incelenmiştir. Bulgulara göre, Formül 3, Formül 4 ve Formül 7, hem 48 saat hem 1 hafta sonunda en düşük ağırlık kaybı oranlarını göstermiştir (%2,8–%3,5 aralığında). Formül 4, ortalama sıkışma dayanımı 8,12±0,21 MPa ve kırılma dayanımı 4,86±0,18 MPa ile en yüksek mekanik direnci sunmuştur. GA ile çapraz bağlama işleminin, greftlerin yapısal stabilitesini anlamlı düzeyde artırdığı belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç olarak, yumurta kabuğu ve kabuk zarı tozu içeren doğal içerikli greftlerin, sentetik kalsiyum fosfat bazlı materyallere yakın mekanik özellikler sergilediği, ayrıca biyoaktif ve ekonomik bir alternatif oluşturabileceği görülmüştür. Bu çalışma, yumurta kabuğu temelli biyokompozitlerin kemik rejenerasyonunda umut vadeden bir biyomateryal olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The biomechanical stability of bone graft materials is a crucial determinant of clinical success in bone regeneration procedures. This experimental study aimed to evaluate the mechanical and structural properties of ten different bone graft formulations prepared using eggshell and eggshell membrane powder, which represent a biocompatible and natural alternative source of calcium-based biomaterials. Each formulation was composed of varying ratios of eggshell powder, membrane extract, and calcium phosphate compounds. The samples were cross-linked with glutaraldehyde (GA) and incubated in simulated body fluid (SBF) for 48 hours and one week to assess their in vitro stability. The analyses included percentage weight loss, compressive strength (MPa), and fracture strength (MPa) measurements. The findings revealed that Formulas 3, 4, and 7 demonstrated the lowest weight loss rates (ranging between 2.8–3.5%) after both 48-hour and 1-week immersion periods. Formula 4 exhibited the highest mechanical performance, with a mean compressive strength of 8.12 ± 0.21 MPa and fracture strength of 4.86 ± 0.18 MPa. Statistical analysis confirmed that GA cross-linking significantly enhanced the structural integrity and mechanical resistance of the graft blocks (p<0.05). In conclusion, eggshell- and membrane-based composite grafts demonstrated mechanical properties comparable to synthetic calcium phosphate materials, while offering the advantages of biocompatibility, biodegradability, and cost-effectiveness. These results indicate that eggshell-derived biocomposites may serve as promising biomaterials for bone tissue engineering and regeneration applications.