Muğla-Kavaklıdere yöresindeki saf kızılçam (Pinus brutia Ten.) meşcerelerinin toprak altı biyokütledeki, karbon ve azot stoklarının ve bunlara etki eden bazı faktörlerin belirlenmesi
Determination of carbon and nitrogen storage in belowground biomass of pure red pine (Pinus brutia Ten.) stands in the Muğla-Kavaklıdere region and some factors effecting them
  1. Tez No: 976961
  2. Yazar: İRFAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bonitet endeksi, Kök, Organik maddeler, Site index, Root, Organic matters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada; Muğla ili Kavaklıdere ilçesinde bulunan Saf kızılçam (Çz), doğal meşcerelerinin toprak üstü servet, ölü örtü miktarı ve depoladıkları karbon ve azot içerikleri, toprak altı kök kütlesi ve depoladıkları karbon ve azot içerikleri ile toprağın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine bakı, bonitet ve meşcere gelişim çağının etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda Kavaklıdere Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarında bakı bonitet ve meşcere gelişim çağları dikkate alınarak toplam 112 deneme alanı seçilmiş ve çalışmalar bu deneme alanlarında gerçekleştirilmiştir. Seçilen bu deneme alanlarında çap, boy ve yaş ölçümleri yapılarak servet hesabı, toprak altı kök örneklemesi yapılarak kök miktarı ve depoladıkları karbon ve azot içerikleri, ölü örtü örneklemesi yapılarak ölü örtüdeki depolanan karbon ve azot içerikleri belirlenmiştir. Yine farklı derinlik kademelerinde bozulmuş ve bozulmamış toprak örnekleri alınarak bazı toprak analizleri yapılmıştır. Elde edilen değişkenler arasındaki ilişkilerin tespitinde korelasyon analizi ve bakı, bonitet sınıfı ve meşcere gelişim çağlarına göre bağımlı değişkenlerdeki farklılıkların belirlenmesinde varyans analizinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda, saf kızılçam meşcerelerindeki ağaç serveti miktarı I, II ve III. bonitetlerde sırası ile 236, 209 ve 217 m3/ha olarak tespit edilmiştir. Meşcere tipleri bakımından en fazla ağaç serveti Çzd3 meşceresinde bulunmuştur. Güneşli bakıdaki ağaç serveti gölgeli bakıya göre daha fazla çıkmıştır. Toprak altı kök miktarı kılcal köklerde en fazla I. bonitette 8,73 ton/ha, depo ettikleri karbon miktarları ise 2,74 ton/ha olarak hesaplanmıştır. Kalın kök miktarı ise 12,01 ton/ha olarak hesaplanırken depo edilen karbon değerleri ise 4,35 ton/ha olarak hesaplanmıştır. Ölü örtü içerikleri ise en fazla I. bonitette 45.9 ton/ha, depo edilen karbon ise 12.8 ton/ha olarak hesaplanmıştır. Ölü örtüde depo edilen azot miktarı ise 0,36 ton/ha olarak ölçülmüştür. Genel olarak ağaç serveti, ölü örtü ve kök miktarı üzerinde bonitetin etkisi istatistik olarak anlamlı bulunmuştur Boniteti iyi olan alanlar da ölçülen toprak özelliklerinden azot, karbon ve su tutma kapasitesi gibi özellikler bakımından boniteti kötü olan alanlara göre daha verimli çıkmıştır. Bakı ve meşcere gelişim çağının genel toprak özellikleri üzerine etkisi anlamlı düzeyde çıkmamıştır. Çalışma alanı toprakları, pH bakımından nötr, EC bakımından tuzsuz, iskelet içeriği bakımından zengin, organik madde ve azot bakımından fakir topraklar sınıfında yer almıştır. Çalışma alanında ölçülen paramatreler üzerinde kurak iklim etkisinin ve toprak yapısının oldukça taşlı olmasının da sınırlayıcı etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of aspect, site index, and stand development stage on aboveground stock, litter amount, and stored carbon and nitrogen contents, belowground root mass and stored carbon and nitrogen contents, and some physical and chemical soil properties of pure red pine (Çz) natural stands located in Kavaklıdere district of Muğla province. Within this scope, a total of 112 trial plots were selected within the boundaries of Kavaklıdere Forest Management Directorate, taking into account aspect, site area, and stand development stages. Studies were conducted in these trial plots. In these selected trial plots, stock was calculated by measuring diameter, height, and age. Root stock and stored carbon and nitrogen contents were determined by belowground root sampling. Litter sampling was conducted to determine the carbon and nitrogen contents stored in the litter. Furthermore, disturbed and undisturbed soil samples were taken at different depths and some soil analyses were conducted. Correlation analysis and analysis of variance were used to determine the relationships between the obtained variables. As a result of the study, the amount of biomass in pure red pine stands was determined as 236, 209 and 217 m3/ha in the 1st, 2nd and 3rd sites, respectively. In terms of stand types, the highest biomass content was found in the Çzd3 stand. The biomass content in the sunny aspect was higher than the shady aspect. The maximum amount of belowground root capillary roots was calculated as 8.73 tonnes/ha in the 1st site, and the amount of carbon stored was calculated as 2.74 tonnes/ha. Thick root values were calculated as 12.01 tonnes/ha, while the stored carbon value was calculated as 4.35 tonnes/ha. The maximum biomass content was calculated as 45.9 tonnes/ha in the 1st site, and the stored carbon was calculated as 12.8 tonnes/ha. The amount of nitrogen stored in the biomass was measured as 0.36 tonnes/ha. In general, the effect of the site on biomass, biomass and root values was found to be statistically significant. Areas with good soil properties were found to be more productive. The effect of aspect and stand development stage was not significant. The soils in the study area were classified as neutral in pH, salt-free in EC, rich in skeletal content, and poor in organic matter and nitrogen. The arid climate and the highly stony soil structure were also found to have limiting effects on the parameters measured in the study area.