Metastatik prostat kanseri hastalarında enzalutamid veya abirateron asetat tedavisi sırasında eş zamanlı antihipertansif, PPI, statin ve opioid kullanımının klinik sonuçlara etkisi
The effect of concurrent use of antihypertensive, proton pump inhibitor, statin, and opioid medications on clinical outcomes during enzalutamide or abiraterone acetate therapy in patients with metastatic prostate cancer
  1. Tez No: 976968
  2. Yazar: MERVE ALTUNYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN AYTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Enzalutamid, Abirateron asetat, İlaç etkileşimi, Enzalutamide, Abiraterone acetate, Drug interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada metastatik prostat kanseri tanılı hastalarda enzalutamid veya abirateron asetat tedavisi süresince kullanılan antihipertansifler, statinler, PPI'lar ve opioidlerin klinik sonuçlar üzerindeki etkisini değerlendirmek ve olası ilaç-ilaç etkileşimin sağkalıma etkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbı Onkoloji bölümünde Metastatik Prostat Kanseri tanılı Enzalutamid veya Abirateron asetat tedavisi alan hastalar dahil edildi. Arşiv taraması yapılarak hastaların yaşı, aile öyküsü, eşlik eden hastalıklar, tanı tarihi, tanı anında evreleme, tanı anında PSA, GLEASON skoru, metastaz tarihi, metastaz bölgesi, metastaz anında PSA ve total testosteron seviyesi, ECOG performans skoru, progresyon tarihi, progresyon bölgesi, progresyon anında PSA ve total testosteron seviyesi, tedavi yöntemi (Kemoterapi, Radyoterapi, Cerrahi), tedavi verilme tarihi, tedavi sonrası ilk PSA, eşlik eden genetik mutasyonlar (Breast cancer geni (BRCA),Mikrosatelit instabilitesi (MSI) vb.), Antihipertansif, Proton Pompa İnhibitörleri (PPIs), Statin ve Opioid kullanım öyküsü veri olarak kaydedildi. Elde edilen verilerin istatiksel analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. P değerinin 0,05 den küçük olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya metastatik prostat kanseri tanısı almış toplam 184 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 105'i enzalutamid, 79'u ise abirateron asetat tedavisi almaktaydı. Ortalama medyan tanı yaşı 68 yıl saptanmıştır. Tüm kohortta ortalama progresyonsuz sağkalım (PFS) süresi 16,4 ± 14,9 ay, genel sağkalım (OS) süresi ise 21,3 ± 16,7 ay saptanmıştır. Eş zamanlı ilaç kullanımları değerlendirildiğinde; antihipertansif, proton pompa inhibitörü (PPI) ve statin kullanan hastalarda, bu ilaçları kullanmayanlara kıyasla PFS ve OS açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Buna karşılık, opioid kullanan hastalarda her iki tedavi grubunda da sağkalım sürelerinin anlamlı düzeyde daha kısa olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Metastatik prostat kanseri tedavisinde enzalutamid ve abirateron asetat ile eş zamanlı opioid kullanımının hem progresyonsuz hem de genel sağkalımı anlamlı şekilde kısalttığını, antihipertansif, statin ve PPI kullanımı sağkalım sonuçları üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the impact of concomitant use of antihypertensive agents, statins, proton pump inhibitors (PPIs), and opioids on clinical outcomes in patients with metastatic prostate cancer undergoing treatment with enzalutamide or abiraterone acetate, and to investigate the potential influence of drug–drug interactions on survival outcomes. Materials and Methods: Patients diagnosed with metastatic prostate cancer and receiving enzalutamide or abiraterone acetate at Gaziantep University Şahinbey Research and Training Hospital, Department of Medical Oncology, were retrospectively analyzed. Patient data including age, family history, comorbidities, date of diagnosis, disease stage, baseline prostate-specific antigen (PSA) level, Gleason score, sites of metastasis, ECOG performance status, progression history, type and duration of treatment (chemotherapy, radiotherapy, or surgery), genetic alterations (BRCA, MSI, etc.), and concomitant use of antihypertensive drugs, PPIs, statins, and opioids were recorded. Statistical analyses were performed using SPSS version 22.0, and a p-value < 0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 184 patients were included in the study, of whom 105 received enzalutamide and 79 received abiraterone acetate. The median age at diagnosis was 68 years. The mean progression-free survival (PFS) was 16.4 ± 14.9 months, and the mean overall survival (OS) was 21.3 ± 16.7 months. The concurrent use of antihypertensives, PPIs, and statins showed no significant difference in PFS or OS compared to non-users (p>0.05). However, patients receiving opioids demonstrated significantly shorter survival durations in both treatment groups. Conclusion: In patients with metastatic prostate cancer treated with enzalutamide or abiraterone acetate, concurrent opioid use was associated with significantly reduced progression-free and overall survival. In contrast, the use of antihypertensives, statins, and proton pump inhibitors did not significantly affect survival outcomes.