Rusça ve Türkçede söz varlığı unsurları temelinde dış ticaret terimlerinin anlam ve yapı bakımından incelenmesi
An analysis of foreign trade terms in terms of meaning and based structure on lexical elements in Russian and Turkish
  1. Tez No: 977019
  2. Yazar: ŞİFA KOLLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rusça-Türkçe, Söz Varlığı, Dış Ticaret Terimleri, Semantik, Yapı, Russian–Turkish, Vocabulary, Foreign Trade Terms, Semantics, Structure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Geçmişten günümüze iletişim aracı olarak kullanılan dil sistemi içerisinde yer alan söz varlığı, ilgili dilin canlılığını korumasına ve gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar. Sözcükler, tamlamalar, deyimler, terimler gibi unsurlar, dilin anlamsal, yapısal, işlevsel değişim ve dönüşüm süreçlerine etkide bulunarak söz varlığının zenginleşmesinde, çeşitlenmesinde destekleyici ve belirleyici rol üstlenir. Farklı dillerdeki ticaret süreçlerinin doğru anlaşılabilmesi ve yürütülebilmesi noktasında, uluslararası iletişim ve ekonomi kapsamında anahtar faktör olarak varsayabileceğimiz dış ticaret alanı ve terimleri, resmî iş iletişimi, anlam bilimi, çeviri bilimi, terim bilimi gibi disiplinlerle doğrudan ilişkilidir. Dilde anlamı sınırlandırılarak tek alan odaklı bir özelliğe sahip söz varlığı unsurlarından biri olan terimler, özellikle de dış ticaret terimleri, bu bağlamda tez konusunun şekillenmesinde etkili olmuştur. Çalışmada Rusça-Türkçe dil çiftinde dış ticaret terimleri sözlüklerinden faydalanılarak elde edilen genel dış ticaret terimleri, anlam ve yapı bakımından kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Söz varlığına dayalı karşılaştırmalı yönteme başvurularak tarama sonucunda elde edilen bulgular, semantik ve morfolojik açılardan analiz edilmekte, analiz sonucunda ulaşılan terimler ise etimolojik açıdan ele alınarak sözcüklerin kökeni hakkında bilgiler verilmektedir. Farklı dil ailelerine mensup Rusça ve Türkçede genel dış ticaret terimlerinin öğrenimi, öğretimi ve kullanımı süreçlerine, yukarıda bahsettiğimiz alanlarda karşılaştırmalı olarak yapılan çözümlemenin, dış ticaret terminolojisinin anlam ve yapı bakımından incelenmesinin alan yazına katkı sunması ve benzer konularda yapılacak araştırmalara ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The vocabulary, a core component of the language system used as a means of communication throughout history, significantly contributes to the vitality and development of a language. Elements such as words, collocations, idioms, and terms play a supportive and determinative role in enriching and diversifying the vocabulary by influencing the semantic, structural, and functional processes of change and transformation in a language. To accurately comprehend and conduct trade processes across different languages, foreign trade—considered a key factor within the scope of international communication and economics—and its terminology are directly related to disciplines such as official business communication, semantics, translation studies, and terminology science. Among the vocabulary elements with domain-specific meanings, terms—particularly those in the field of foreign trade—have played a significant role in shaping the subject of this thesis. In this study, general foreign trade terms obtained from bilingual Russian–Turkish foreign trade dictionaries are examined comprehensively in terms of both semantics and structure. Using a comparative methodology based on lexical analysis, the findings obtained through literature review are analyzed from semantic and morphological perspectives. The resulting terms are then addressed from an etymological angle, providing insights into the origins of the words. The comparative analysis conducted within the above-mentioned disciplines focuses on the learning, teaching, and use of general foreign trade terms in languages from different families: Russian and Turkish. This study contributes to the relevant literature and provides a basis for future research on similar topics.