Kişilerarası ilişkiler psikoterapisinin depresyon riski olan meme kanseri tanılı hastalarda depresyon, duygu düzenleme ve sosyal destek düzeylerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of interpersonal relationships psychotherapy on depression, emotion regulation and social support levels in breast cancer patients with depression risk: A randomized controlled study
- Tez No: 977057
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİYE OFLAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Psikiyatrik hemşirelik, Psychiatric nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı meme kanseri tanılı hastalara uygulanan Kişilerarası İlişkiler Psikoterapisinin (KİPT), hastaların depresyon düzeyi, kişilerarası duygu düzenleme becerileri ve algılanan sosyal destek düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü deneysel desenle yürütülen bu araştırma, Şubat 2024 – Nisan 2025 tarihleri arasında Koç Üniversitesi Hastanesi Ayaktan Kemoterapi Ünitesi'nde tedavi alan hastalarla gerçekleştirilmiştir. Örneklem büyüklüğü güç analiziyle belirlenmiş olup, 42 hasta randomize şekilde deney (n=21) ve kontrol (n=21) gruplarına atanmıştır. Deney grubuna 12 haftalık bireysel Kişilerarası İlişkiler Psikoterapisi (KİPT) uygulanmıştır. Veriler Beck Depresyon Ölçeği, Kişilerarası Duygu Düzenleme Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılarak, ön test, son test ve takip testi olmak üzere üç aşamada toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol gruplarına dahil edilen hastaların sosyo-demografik ve hastalık süreçlerine ilişkin dağılımları karşılaştırıldığında, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). GLM analizleri sonucunda, grup, zaman ve grup*zaman etkileşimleri tüm ölçümler için istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p <0,001). Müdahale grubunda depresyon düzeyi azalırken, kişilerarası duygu düzenleme ve algılanan sosyal destek düzeylerinde anlamlı artışlar gözlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırmanın bulguları, depresyon riski taşıyan meme kanseri hastalarında uygulanan KİPT'in, depresyon düzeyini azaltmada, kişilerarası duygu düzenleme becerileri ve algılanan sosyal destek düzeylerini artırmada etkili olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlara dayanarak, KİPT'in psikoonkolojik bakım süreçlerine entegre edilerek hemşirelik uygulamalarında kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, benzer müdahalelerin farklı sosyodemografik özelliklere sahip hasta gruplarında ve farklı kanser türlerinde test edilmesi ve uzun süreli takip çalışmalarının planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to evaluate the effect of Interpersonal Psychotherapy (IPT) applied to patients diagnosed with breast cancer on their levels of depression, interpersonal emotion regulation skills, and perceived social support. Methods: This study, conducted with a randomized controlled experimental design, was carried out between February 2024 and April 2025 with patients receiving treatment at the Outpatient Chemotherapy Unit of Koç University Hospital. The sample size was determined through power analysis, and 42 patients were randomly assigned to the experimental (n=21) and control (n=21) groups. The experimental group received 12 weeks of individual Interpersonal Psychotherapy (IPT). Data were collected in three phases—pre-test, post-test, and follow-up test—using the Beck Depression Inventory for Primary Care, Interpersonal Emotion Regulation Questionnaire, and Multidimensional Scale of Perceived Social Support. Descriptive statistics and multiple regression analyses were used in data analysis. Results: When the socio-demographic characteristics and disease-related variables of patients in the experimental and control groups were compared, no statistically significant differences were found between the groups (p > 0.05). According to the results of the GLM analyses, the effects of group, time, and the group*time interaction were statistically significant for all measurements (p < 0.001). In the intervention group, depression levels decreased, while significant increases were observed in interpersonal emotion regulation and perceived social support levels. Conclusion and Recommendations: The findings of the study demonstrated that Interpersonal Psychotherapy (IPT) was effective in reducing depression levels and improving interpersonal emotion regulation skills and perceived social support among breast cancer patients at risk for depression. Based on these results, it is recommended that IPT be integrated into psycho-oncological care and utilized in nursing practices. Furthermore, it is suggested that similar interventions be tested in patient groups with different sociodemographic characteristics and various types of cancer, and that long-term follow-up studies be planned.