Kişilerarası ilişkiler psikoterapisinin psikolojik sağlamlık üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examining the effect of interpersonal relationships psychotherapy on psychological resilience
- Tez No: 873832
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilerarası ilişkiler psikoterapisi, Psikolojik sağlamlık, Grupla psikolojik danışma, Interpersonal psychotherapy, Psychological resilience, Group psychological counseling
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada, kişilerarası ilişkiler psikoterapisi temelli grupla psikolojik danışmanın üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlık düzeylerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2023-2024 eğitim-öğretim yılında online ortamda yapılmıştır. Araştırma Uygulama-1 ve Uygulama-2 olarak planlanıp uygulanmıştır. Uygulama-1 deney grubunda 8 (3 erkek, 5 kız) ve kontrol grubunda 8 (4 erkek, 4 kız) olmak üzere toplam 16 kişi katılmıştır. Uygulama-2 deney grubuna 8 (1 erkek, 7 kız) ve kontrol grubunda (2 erkek, 6 kız) olmak üzere toplam 16 kişi katılmıştır. Deneysel çalışma olarak planlanan araştırmanın bağımlı değişkeni Psikolojik Sağlamlık puanları, bağımsız değişkeni ise kişilerarası ilişkiler psikoterapisi temelli grup psikolojik danışmadır. Araştırmada psikolojik sağlamlık ile ilgili veriler“Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ)”(Smith ve diğerleri, 2008) ile toplanmıştır. Bu araştırma, deneysel modellerden gerçek deneme modeli türlerinden ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. KPSÖ'den alınan puanlara göre oluşturulan deney gruplarına araştırmacı tarafından 8 oturumdan oluşan“kişilerarası ilişkiler psikoterapisi temelli grupla psikolojik danışma”uygulanmış ve kontrol gruplarına herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Grupla psikolojik danışma uygulanmadan önce deney ve kontrol gruplarına ön test olarak KPSÖ uygulanmıştır. Uygulama tamamlandıktan sonra deney ve kontrol gruplarına son test ve 3 ay sonra da izleme testleri uygulanmıştır. Araştırmada uygulanan grupla psikolojik danışmanın etkisinin istatistiksel açıdan anlamlı olup olmadığı tekrarlı ölçümler için tek yönlü varyans analizi ile test edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda hem Uygulama-1 hem de Uygulama-2'de izleme ve ön test puanları arasındaki farkın anlamlı olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular ilgili alan yazın dikkate alınarak tartışılıp gelecek araştırmacı ve uygulayıcılara bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to examine the effect of interpersonal relationship psychotherapy-based group psychological counseling on the psychological resilience levels of university students. The research was conducted during the 2023-2024 academic year in an online setting. The study was planned and implemented as Practice 1 and Practice 2. Practice 1 involved 8 participants in the experimental group (3 male, 5 female) and 8 participants in the control group (4 male, 4 female), totaling 16 individuals. Practice 2 included 8 participants in the experimental group (1 male, 7 female) and 8 participants in the control group (2 male, 6 female), totaling 16 individuals. The dependent variable of the experimentally designed study was Psychological Resilience scores, with the independent variable being interpersonal relationship psychotherapy-based group psychological counseling. Data on psychological resilience were collected using the 'Brief Resilience Scale (BRS)' (Smith et al., 2008). This research employed a pre-test-post-test control group design, one of the real experimental models. The experimental groups, formed based on BRS scores, received 'interpersonal relationship psychotherapy-based group psychological counseling' consisting of 8 sessions, while no intervention was made for the control groups. Before the group psychological counseling, both experimental and control groups underwent pre-tests using the BRS. After the completion of the intervention, post-tests were administered to both experimental and control groups, followed by follow-up tests three months later. Whether the applied group psychological counseling had a statistically significant effect was tested using a one-way analysis of variance for repeated measures. The analysis revealed a significant difference between follow-up and pre-test scores in both Practice 1 and Practice 2. The findings were discussed considering the relevant literature, and recommendations were provided for future researchers and practitioners.