Minimum ışık zamanı belirleme üzerine yeni bir yazılımın geliştirilmesi ve seçilen örten çift yıldızlara uygulanması
Development of a new software for minimum light time determination and application to selected eclipsing binary stars
  1. Tez No: 977066
  2. Yazar: OĞUZHAN ÜÇÜNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ÖZKARDEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Minimum Zaman, Minima Üçüncü, TESS, AX Cas, MU Aqr, Dönem Analizi, Minima Times, Minima Üçüncü, TESS, AX Cas, MU Aqr, Period Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzay Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Tez çalışmasında, Python dilinde yazılmış, parabol ve Kwee van Voerden yöntemlerini bir arada kullanan, minimum ışık zamanlarının güvenilir ve hızlı biçimde belirlenmesine olanak sağlayan Minima Üçüncü programı geliştirilmiştir. Bu program, seçilen iki örten çift yıldızın (AX Cas ve MU Aqr), TESS uydusu verilerine uygulanarak bu sistemlerin yeni minimum ışık zamanları belirlenmiştir. Bu çalışmada elde dilen minimum ışık zamanları, yayınlanmış minimum zamanlarla birleştirilerek her iki örten çiftin dönem değişimi incelenmiştir. AX Cas'ın döneminin çevrimsel olarak değiştiği belirlenmiş ve bu değişimin nedeni olarak manyetik aktivite mekanizması ve olası 3. cisim etkisi tartışılmıştır. MU Aqr'nın ışık eğrisi ve dönem analizi ilk kez tez kapsamında gerçekleştirilmiştir. Işık eğrisi çözüm sonuçları kullanılarak MU Aqr'nın fiziksel parametreleri (kütle ve yarıçap) belirlenmiştir. Sistemin döneminin yukarı parabolik yapıda değişim gösterdiği tespit edilerek yörünge döneminin arttığı ve bunun nedeninin ise, korunumlu kütle aktarımı varsayımı altında, küçük kütleli bileşenden büyük kütleli olana madde aktarması olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Minima Üçüncü program, written in Python, which uses parabola and Kwee van Voerden methods together and allows the reliable and rapid determination of minimum light times, has been developed. By applying this program to the TESS satellite data of two selected eclipsing binary stars (AX Cas and MU Aqr), new minimum light times of these systems were determined. In this study, the minimum light times obtained were combined with the published minima times and the period change of both eclipsing binary was examined. It has been determined that the period of AX Cas varies cyclically, and the magnetic activity mechanism and possible 3rd body effect are discussed as the reason for this change. The light curve and period analysis of MU Aqr was carried out for the first time within the scope of the thesis. Using the light curve solution results, the physical parameters (mass and radius) of MU Aqr were determined. It has been determined that the period of the system changes in an upward parabolic structure and the orbital period has increased and it has been argued that the reason for this is the transfer of matter from the low-mass component to the high-mass component, under the assumption of conservative mass transfer.