Sözcüklerle tasarım: Yapay zekâ destekli moda görselleştirmede komut yazımının Refabric örneği üzerinden incelenmesi
Designing with words: The role of prompt writing in AI-supported fashion visualization through Refabric
  1. Tez No: 977065
  2. Yazar: BAŞAK AKÇA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR TÜRKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Giyim Endüstrisi, Fine Arts, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Moda tasarımı, Yapay zeka, Fashion, Fashion design, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, çağdaş moda tasarımında yapay zekânın kullanımını ve görsel üretiminde komut yazımının önemini incelemektedir. Yapay zekâ teknolojilerinin yaratıcı disiplinlere entegrasyonu hızla artmakta olup, moda sektörü bu araçları operasyonel verimliliğin ötesinde yaratıcı keşif ve görsel yenilik için de kullanmaktadır. Metinden görsele dönüştüren üretken yapay zekâ modelleri, tasarımcılara erken aşamalarda hızlı fikir üretimi ve görselleştirme imkânı sağlayarak tasarım süreçlerini dönüştürmektedir. Komut yazımı, üretken yapay zekânın çıktılarının doğruluğu ve uygunluğunu belirleyen temel bir faktördür. Etkili komut tasarımı, silüet, kalıp, kumaş, doku, stil ve atmosfer gibi tasarım unsurlarının yapay zekâ tarafından kontrol edilmesine olanak tanıyarak dijital moda tasarımında önemli bir beceri olarak öne çıkmaktadır. Böylece kavramsal düşünce ile görsel üretim arasında köprü kurulmakta ve tasarım verimliliği artırılmaktadır. Araştırmada, moda tasarımcılarına yönelik özel bir arayüz ve moda odaklı veri ile eğitilmiş modeller sunan Refabric yazılımı vaka çalışması olarak ele alınmıştır. Yapılan deneysel uygulamalar ve analizler, Refabric'in komut manipülasyonu yoluyla yüksek kaliteli ve tasarım odaklı görsellerin üretilmesini mümkün kıldığı ve yaratıcı tasarım süreçlerini desteklediğini göstermiştir. Sonuç olarak, tez, yapay zekânın moda tasarımında yaratıcı bir araç olarak kullanımının sınırları genişlettiğini ve komut yazımının bu sürecin etkinliğinde kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the integration of artificial intelligence into contemporary fashion design, focusing on the significance of prompt writing in image creation. As AI technologies become increasingly embedded in creative disciplines, the fashion industry is leveraging these tools for imaginative exploration and visual innovation beyond operational efficiency. Generative AI models, particularly those converting text prompts into fashion visuals, are redefining early-stage design processes by enabling rapid ideation and visual experimentation. Central to this process is the practice of prompt writing. The quality, clarity, and creativity of prompts significantly influence the accuracy and relevance of AI-generated outputs. Effective prompt engineering allows designers to control silhouette, pattern, fabric, texture, style and atmosphere, making it an essential skill in digital fashion workflows. By bridging conceptual thinking and visual realization, prompt writing enhances both creative direction and design efficiency. This study uses Refabric, a specialized AI-supported fashion design platform, as a case study. Refabric was selected for its focus on the needs of fashion designers, offering a tailored interface and models trained on fashion-specific data. Through critical analysis and practical experimentation, the research demonstrates how Refabric facilitates the generation of high-quality, design-relevant visuals and allows for iterative creative development through prompt manipulation. Ultimately, this thesis positions AI as a co-creative tool that expands the boundaries of fashion practice. It emphasizes the pivotal role of prompt writing in harnessing AI's potential and shaping the future of fashion design in the age of intelligent technologies.