Otomotiv sektöründe kullanılan amortisör braket parçasının karbon ayak izinin azaltılması
Reduction of carbon footprint of shock absorber part usedin the automotive sector
  1. Tez No: 977069
  2. Yazar: ARZU AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MAKARACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Amortisör, Karbon ayak izi, Kurumsal sürdürülebilirlik, Damper, Carbon footprint, Corporate sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde karbon ayak izi kavramı, çevre ve küresel iklim değişikliği üzerindeki etkileri nedeniyle önem kazanmıştır. Bu kapsamda ülkeler, yasal düzenlemeler yoluyla karbon ayak izini azaltma yönünde adımlar atmaktadır. Literatürde karbon ayak izi, karbondioksit eşdeğeri (CO₂e) cinsinden ölçülen sera gazı emisyonlarının çevreye etkisini tanımlar. Temelde ikiye ayrılır: bireysel ve kurumsal karbon ayak izi. Bireysel karbon ayak izi, bireyin günlük yaşamındaki faaliyetlere bağlı olarak atmosfere saldığı emisyonları ifade ederken; kurumsal karbon ayak izi, kurumların enerji kullanımı, üretim prosesleri ve lojistik gibi faaliyetleri sonucu oluşan toplam sera gazı emisyonlarını kapsar. Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde kurumsal karbon ayak izinin ölçülmesi yasal bir zorunluluk hâline gelmiştir. Bu bağlamda, otomotiv süspansiyon sistemi parçaları üreten bir firmada karbon ayak izini azaltmaya yönelik çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Amortisörün araç gövdesine bağlantısını sağlayan kaynaklı braket parçasının AutoForm simülasyon programıyla analizi yapılarak tasarım değişikliği ile brüt ağırlığı azaltılmıştır. Ayrıca Taguchi yöntemiyle kaynak parametreleri optimize edilmiştir. Hammadde tüketimi ve proses iyileştirmeleri sayesinde ürün karbon ayak izi düşürülmüş ve kurumsal karbon ayak izine olumlu katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the concept of carbon-footprint becomes more important day by day due to its effects on environment and global climate-change. For this reason, countries have tended to reduce their carbon-footprint through legal-regulations. Carbon-footprint is defined as the measure of damage to the environment in terms of the amount of greenhouse-gas produced and measured in terms of carbon dioxide. Basically, it is discussed in two-items: individual and corporate carbon-footprint. Individual carbon-footprint is the measure of greenhouse-gas emissions released into atmosphere as a result of the activities carried out by the individual, depending on factors such as energy-consumption and transportation type. Corporate carbon-footprint refers to total greenhouse-gas emissions from energy-consumption, production-processes and logistics of an institution/organization. It is the carbon-dioxide equivalent in tons of total emissions from production to disposal. Today, corporate carbon-footprint is measured as legal obligation within the scope of the European Green Deal and is important for institutions to evaluate their positions and determine strategies. In this project, studies were carried out to reduce the carbon-footprint of our company, which produces automotive suspension-system parts. Optimizations were made for the klevis bracket, which is a shock-absorber component. One of them is to analyze the part in AutoForm-simulation. Thus, the gross weight was reduced by design change. Welding parameters were optimized using the Taguchi method. With improvements in raw materials and processes, the product carbon-footprint has been improved.