Deneyimsiz endotrakeal entübasyon uygalayıcılarında Storz C-MAC videolaringoskop ile Macintosh laringoskopların karşılaştırılması: Bir manken çalışması
- Tez No: 977108
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÖNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Endotrakeal entübasyon, videolaringoskop, direkt laringoskop, öğrenme eğrisi, tıp öğrencileri, maket, Endotracheal intubation, videolaryngoscope, direct laryngoscope, learning curve, medical students, manikin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Endotrakeal entübasyon (ETE), havayolunun güvenliğini sağlamada temel ve hayati bir girişimdir ancak özellikle deneyimsiz uygulayıcılar için öğrenilmesi güç bir beceridir. Bu çalışma, endotrakeal entübasyon deneyimi olmayan tıp öğrencilerinde Storz C-MAC videolaringoskop ile Macintosh direkt laringoskopun karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. İki yöntemin öğrenme eğrisi, uygulama süresi, başarı oranı ve komplikasyonlar açısından değerlendirilmesiyle, ETE eğitiminde en uygun yöntemin belirlenmesi ve öğrenci başarısının artırılması hedeflenmiştir. Yöntem: Bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurul onayı ile, ETE deneyimi olmayan 100 kişiden oluşan beşinci sınıf tıp fakültesi öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, Macintosh direkt laringoskop ve Storz C-MAC videolaringoskop kullanarak maket üzerinde beşer kez ETE denemesi yapmıştır. Her denemede ETE'nin başarı durumu, süre, özofagus entübasyonu, dişe baskı ve süre aşımı kaydedilmiş, elde edilen veriler iki yöntem arasındaki performans ve öğrenme sürecinin değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS 21.0 ile yapılmıştır. Çalışmamızda p<0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 100 öğrencinin %46'sı kadın, %54'ü erkekti. İlk üç denemede Storz C-MAC videolaringoskop kullanılan ETE'lerin süresi Macintosh laringoskopa göre anlamlı olarak daha uzun bulundu (p<0,001; p<0,001; p=0,039), ancak dördüncü ve beşinci denemelerde iki yöntem arasında fark kalmadı (p=0,837; p=0,409). Her iki yöntemde de deneme sayısı arttıkça ETE süresi anlamlı şekilde kısaldı (p<0,001). C-MAC ile öğrenme eğrisinde belirgin bir iyileşme gözlenirken, dişe baskı oranı Macintosh laringoskopta daha yüksek saptandı (p=0,031). Katılımcıların cinsiyetine göre başarı, süre ve komplikasyon oranlarında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada, ETE deneyimi olmayan tıp öğrencilerinde Storz C-MAC videolaringoskop ile Macintosh laringoskop karşılaştırılmıştır. İlk denemelerde C-MAC ile ETE süreleri daha uzun olsa da deneme sayısı arttıkça süreler kısalmış ve iki yöntem arasında fark kalmamıştır. Her iki cihazla da belirgin bir öğrenme eğrisi gelişmiş, C-MAC özellikle ilk denemelerde anatomik yapıların daha net görülmesini sağlamıştır. Dişe baskı oranı Macintosh'ta daha yüksek bulunmuş, cinsiyetin başarı ve süreler üzerinde etkisi saptanmamıştır. Sonuç olarak, videolaringoskop kullanımının deneyimsiz uygulayıcılarda öğrenme sürecini kolaylaştıran ve güvenli ETE becerisi kazandıran yararlı bir eğitim aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Endotracheal intubation (ETI) is a fundamental and vital procedure to ensure airway safety; however, it is a difficult skill to learn, especially for inexperienced practitioners. This study aimed to compare the Storz C-MAC videolaryngoscope and the Macintosh direct laryngoscope in medical students without prior experience in endotracheal intubation. By evaluating both methods in terms of learning curve, intubation time, success rate, and complications, the study aimed to determine the most effective method for ETI training and to enhance student performance. Methods: This study was conducted with the approval of the Ethics Committee of Selçuk University Faculty of Medicine and included 100 fifth-year medical students with no prior experience in endotracheal intubation (ETI). Participants performed five ETI attempts on a manikin using both the Macintosh direct laryngoscope and the Storz C-MAC videolaryngoscope. For each attempt, intubation success, duration, esophageal intubation, dental pressure, and time exceeding were recorded. The collected data were used to evaluate the performance and learning process between the two methods. Statistical analyses were performed using SPSS 21.0, and a p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Of the 100 participating students, 46% were female and 54% were male. The duration of ETI performed with the Storz C-MAC videolaryngoscope was significantly longer than that with the Macintosh laryngoscope in the first three attempts (p<0.001; p<0.001; p=0.039), but no significant difference was observed in the fourth and fifth attempts (p=0.837; p=0.409). In both methods, the intubation time decreased significantly as the number of attempts increased (p<0.001). A clear improvement in the learning curve was observed with the C-MAC, while the incidence of dental pressure was higher with the Macintosh laryngoscope (p=0.031). No significant differences were found between genders in terms of success rate, duration, or complication rates (p>0.05). Conclusion: In this study, the Storz C-MAC videolaryngoscope and the Macintosh laryngoscope were compared in medical students without prior experience in endotracheal intubation (ETI). Although ETI durations with the C-MAC were longer in the initial attempts, the times shortened with repeated trials, and no significant difference remained between the two methods. Both devices demonstrated a clear learning curve, and the C-MAC provided better visualization of anatomical structures in early attempts. Dental pressure was higher with the Macintosh, and gender had no effect on success or duration. In conclusion, videolaryngoscope use was found to be a beneficial educational tool that facilitates the learning process and helps inexperienced practitioners gain safe ETI skills.