Yöresel mutfak pazarlamasında yerel yönetimlerin rolü: Ankara ili örneği
The role of local governments in local cuisine marketing: The case of Ankara province
- Tez No: 977109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Belediyeler, Pazarlama, Yöresel mutfak, Yöresel ürün, Ankara, Municipalities, Marketing, Local cuisine, Local product
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde şehirlerin kimlik oluşturma çabalarında yöresel mutfaklar önemli bir pazarlama aracı haline gelmiştir. Bu bağlamda Ankara'nın yerel mutfağının tanıtımı, korunması ve pazarlanması stratejik bir değer taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Ankara ilindeki yerel yönetimlerin yöresel mutfak kültürünü nasıl tanıttığını, ne ölçüde pazarladığını ve karşılaştıkları sorunları ortaya koymaktır. Çalışma, yerel mutfak unsurlarının kültürel miras olarak değerlendirilip pazarlama stratejilerine nasıl entegre edildiğini anlamaya yöneliktir. Araştırmanın örneklem grubunu Ankara'daki yerel yönetimlerde çalışan, gastronomi ve tanıtım alanında deneyimli kişiler oluşturmaktadır. Bu katılımcılarla nitel veri toplama yöntemlerinden olan görüşme tekniği uygulanmıştır. Veriler, 2025 yılı Ocak ve Şubat aylarında ses kaydı alınarak toplanmış ve katılımcılara bu süreçte araştırma soruları yöneltilmiştir. Çalışmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmış, bilgiye en çok katkı sağlayacak kişilere odaklanılmıştır. Araştırmada olgu bilim deseni kurgulanmış, ses kayıtları yazıya dökülüp kodlanmış; kodlar belirli anlam bütünlüğü taşıyan kategoriler altında toplanarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler dört ana tema altında incelenmiştir: Ankara ve yerel ürün, strateji ve kurumsal kapasite, kültür ve miras ve tanıtım. Analiz sonucunda, Ankara'nın zengin yerel, kültürüne sahip olmasına rağmen tanıtım faaliyetlerinin sınırlı olduğu; yerel yönetimlerin stratejik planlama ve tanıtımda yetersiz kaldığı; göç, kentleşme ve kültürel geçişlerle mutfak mirasının zayıfladığı; ayrıca sosyal medya ve dijital platformların etkili kullanılmadığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda öneri olarak; Ankara'daki yerel yönetimlerin mutfak kültürünü korumak ve tanıtmak için dijital medya, festivaller, gastronomi rotaları ve eğitim temelli projeleri daha etkin kullanmaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, local cuisines have become an important marketing tool in cities' identity-creation efforts. In this context, promoting, protecting, and marketing Ankara's local cuisine is of strategic value. This study aims to reveal how local governments in Ankara promote the local culinary culture, to what extent they market it and the problems they encounter. The study aims to understand how local cuisine elements are evaluated as cultural heritage and integrated into marketing strategies. The study sample group consists of people working in Ankara's local governments and those who are experienced in gastronomy and promotion. The interview technique, one of the qualitative data collection methods, was applied to these participants. The data were collected by voice recording in January and February 2025, and the participants were asked research questions during this process. The purposeful sampling method was used in the study, and the focus was on those who would contribute the most to the information. The study used the phenomenological design, and the voice recordings were transcribed and coded. These codes were collected under categories and themes with unquestionable semantic integrity and analyzed. The data obtained were examined under four themes: Ankara and local product, strategy and institutional capacity, culture and heritage, and promotion. As a result of the study, it was determined that despite Ankara having a rich local culture, promotional activities were limited, local governments had deficiencies in strategic planning and promotion, migration and urbanization problems, culinary heritage was weakened by cultural transitions, and social media and digital platforms were not used effectively. In this context, local governments in Ankara should use digital media, festivals, gastronomy routes and education-based projects more effectively to protect and promote culinary culture.