Selçuklu Sultanı Melikşah'ın İsmaililerle ilişkileri
Realitions of Seljuk Sultan Melikşah with Ismailies
  1. Tez No: 977150
  2. Yazar: BETÜL POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ERŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sultan Melikşah, Nizamülmülk, İsmaililer, Hasan Sabbah, Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Sultan Melikşah, Nizamülmülk, Ismailies, Hasan Sabbah
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
Polat, Betül, Selçuklu Sultanı Melikşah'ın İsmaililerle İlişkileri, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Prof. Dr. Seyfettin Erşahin, 70 s. Sultan Melikşah henüz on yedi yaşında iken Büyük Selçuklu Devleti'nin tahtına geçmiş ve veziri Nizamülmülk'ün desteğiyle Selçukluları sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik sahada zirve noktasına ulaştırmıştır. Sultan Melikşah, Selçuklu sınırlarını genişletmek gayesiyle oldukça fazla fetih hareketlerinde bulunmuştur. Bu fetihlerde başarılı olan Sultan Melikşah fethedilen toprak halkına karşı ılıman, hoşgörülü bir politika sergilemiş ve toprak halkının mensup olduğu dinlere ve bu dinlerin görüşlerine saygı duymuştur. Melikşah'ın bu hoşgörülü tutumu İsmaili argümanlarınısiyasi propagandasına dönüştüren Fatımî Devleti, Karmatîleri ve Hasan Sabbah'ı harekete geçirmiştir. Melikşah bu duruma tepkisi gecikmemiştir. Melikşah Fatımî Devleti ve Karmatîler karşısında kesin sonuç almış fakat Hasan Sabbah üzerinden kesin sonuç alamamıştır. Hasan Sabbah, İsmailili argümanlarını kendi siyasetine alet etmiş ve insanları din çatısı altında kandırmaya başlamıştır. Hasan Sabbah bu faaliyetlerinin ardından Alamut Kalesi'ni kendisine karargâh kılmıştır. Hasan Sabbah Selçuklu topraklarını gasp etmesi ve Selçuklu halkına zarar vermesi Sultan Melikşah'ın tekrardan harekete geçmesine sebep olmuştur. Sultan Melikşah İsmaililik çatısı altında terör faaliyetinin durdurmaya çalışmış fakat buna ömrü yetmemiştir. Biz bu çalışmamızda ilk olarak Sultan Melikşah'ın hayatını, ülke içerisinde sağladığı istikrarı, fetih hareketlerini ardından Şiîliğin bir kolu olan İsmalileri incelemeye çalıştık. Bu incelemelerin ardından Sultan Melikşah'ın İsmaililer ile olan ilişkilerini analiz edip, aydınlatmayı amaçladık. Ayrıca Sultan Melikşah'ın İslam dünyasının birliğini sürdürmek amacıyla vermiş olduğu mücadeleyi çalışmamıza yansıttık.
Özet (Çeviri)
Polat, Betül, Realitions of Seljuk Sultan Melikşah with Ismalies, Thesis of Master, Supervisor: Prof. Dr. Seyfettin Erşahin, 70 p. When Sultan Melikşah was seventeen years old, he came to the throne of the Great Seljuk State and brought the Seljuks to the peak in the social, political, cultural and economic field with the support of his vizier Nizamülmülk. Sultan Melikşah made quite a number of conquest movements in order to expand the Seljuk borders. Sultan Melikşah, who was successful in these conquests, displayed a mild, tolerant policy towards the conquered land people and respected the religions and views of these religions. This tolerant attitude of Melikşah prompted the Fatimid State, Karmatis and Hasan Sabbah, who transformed the Israeli arguments into political propaganda. Melikşah's response to this situation was not delayed. Melikşah had a definite result against the Fatimid State and the Karmatis, but could not get a definite result via Hasan Sabbah. However, after a while, Hasan Sabbah started political propaganda under his religious leadership. Hasan Sabbah used Ismailian arguments in his own politics and started to deceive people under the roof of religion. Following these activities, Hasan Sabbah made Alamut Castle his headquarters. Hasan Sabbah The seizure of the Seljuk lands and harming the Seljuk people caused Sultan Melikşah to take action again. Sultan Meliksah tried to stop the terrorist activity under the roof of Ismailism, but it did not last for life. In this study, we first tried to examine the life of Sultan Melikşah, the stability it provided in the country, the conquest movements, and then the İsmallar, a branch of the Shia.Following thesis study, we aimed to analyze and illuminate Sultan Melikşah's relations with Ismailis. We also reflected Sultan Melikşah's struggle in order to maintain the unity of the Islamic world in our study.