Çağdaş seramik sanatında iplik kullanımı ve kişisel uygulamalar
The use of thread in contemporary ceramic art and personal practices
  1. Tez No: 977153
  2. Yazar: MİRAY GÜROL ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SANVER ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Güzel sanatlar fakülteleri, Soyut heykel, Soyut seramik, Fine arts faculty, Abstract sculpture, Abstract ceramic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
Özet
Geçmişten günümüze seramik sanatında pek çok farklı yan malzeme kullanılmıştır. Modern seramik eserleri yaratılırken sanatçılar, geleneksel malzemelere ek olarak ahşap, metal, plastik ve tekstil gibi yenilikçi unsurları da tercih etmektedir. Bu yan malzemelerin kullanımı genellikle iki temel amaca hizmet eder: Birincisi, ahşap, metal ve taş gibi malzemeler genellikle eserin kaidesi olarak işlev görmekte ve teknik sorunların çözümüne katkı sağlamaktadır. İkincisi ise, plastik ve tekstil gibi unsurlar, eserin kavramsal yapısına derinlik ve zenginlik katmaktadır. Seramik malzeme, çağdaş seramik sanatında çeşitli biçimlerde kullanılmakta; sanatçılar duygularını ve kavramsal yaklaşımlarını farklı kil türleri, sırlar ve pişirim teknikleriyle ifade etme olanağı bulmaktadır. Bu bağlamda, çok sayıda yan malzemenin kullanımı dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, seramikte yan malzeme kullanımına genel bir bakış sunulacak; özellikle ipliğin taşıdığı özel role odaklanılacaktır. Bir tekstil ürünü olarak iplik, günümüzde pek çok alanda işlevsel bir malzemedir. Tek başına bir sanat eserinin ana malzemesi olabildiği gibi, seramik, metal ve ahşap gibi farklı malzemelerle birlikte de kullanılabilmektedir. Çağdaş seramik sanatında yan malzeme olarak ipliğin kullanımı, sanatçılara farklı ifade olanakları sunmakta ve eserlerin anlatımını zenginleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, a wide variety of auxiliary materials have been used in ceramic art. In the creation of modern ceramic works, artists prefer not only traditional materials but also innovative elements such as wood, metal, plastic, and textiles. The use of these auxiliary materials generally serves two main purposes: First, materials such as wood, metal, and stone often function as the base of the artwork and help address technical challenges. Second, elements like plastic and textiles add depth and richness to the conceptual structure of the piece. Ceramic material is used in diverse ways in contemporary ceramic art, allowing artists to express their emotions and conceptual approaches through different types of clay, glazes, and firing techniques. In this context, the use of numerous auxiliary materials is noteworthy. This study offers a general overview of the use of auxiliary materials in ceramics, with a particular focus on the unique role of string. As a textile product, string is a functional material in many fields today. It can serve as the primary material of an artwork on its own, or be used in combination with other materials such as ceramics, metal, and wood. In contemporary ceramic art, the use of string or thread as an auxiliary material provides artists with diverse means of expression and enriches the narrative quality of their works.