Rethinking surface water governance in Türkiye: Lessons from the Konya Closed Basin
Türkiye'de yüzey suyu yönetiminin yeniden düşünülmesi: Konya Kapalı Havzasından çıkarılacak dersler
- Tez No: 977203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM İSKENDER AYDIN, DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM DALOĞLU ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kalkınmacılık, Q metodu, Su kaynakları yönetimi, Söylem analizi, Türkiye, Developmentalism, Q method, Water resources management, Discourse analysis, Türkiye
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Çevre Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'deki su çatışmalarının politik kökenlerini aydınlatmayı ve Türkiye'nin su yönetiminin, kalkınmacılık ve modernizm temelli siyasal söylemler tarafından nasıl şekillendirildiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Ülkenin en yüksek su stresi yaşayan bölgelerinden biri olması nedeniyle Konya Kapalı Havzası vaka çalışması olarak seçilmiştir. Politik ekoloji perspektifini benimseyen araştırma, kalkınmacı söylemlerin politikaları nasıl etkilediğini ve farklı paydaşlar arasında hidro-sosyal çatışmalar ürettiğini incelemektedir. Tez, tartışmayı Türkiye'nin 1980'lerden itibaren yaşadığı ekonomik yeniden yapılanma sürecinin tarihsel bağlamına yerleştirerek, ekonomik liberalizasyonun ve havzalar arası su transferleri ile baraj inşaatları gibi büyük ölçekli altyapı projelerinin teknokratik ve büyüme odaklı söylemler aracılığıyla nasıl meşrulaştırıldığını göstermektedir. Bu söylemler, su kıtlığını sıklıkla doğal bir koşul ve tamamen apolitik bir mesele olarak çerçevelendirerek yukarıdan aşağıya işleyen altyapısal çözümleri pekiştirmektedir. Günümüz Konya Kapalı Havzası'na odaklanan bu tez, Q metodolojisini kullanmaktadır. Bu kapsamda, 32 paydaş ile yapılan ilk görüşmeler sonucunda 86 ifadeden oluşan geniş bir söylem seti oluşturulmuş, daha sonra 24 katılımcı tarafından Q sıralaması için 37 ifadeye indirgenmiştir. Bulgular, devletin ulusal kalkınma, ekonomik büyüme ve moderniteye öncelik vermesinin alternatif, sürdürülebilirlik odaklı perspektifleri dışladığını göstermektedir. Bu durum, sürdürülebilir yönetişim için alanı daraltmış ve suya erişim ile tahsis konusundaki çatışmaları yoğunlaştırmıştır. Tez, paydaş katılımı, sürdürülebilirlik, eşitlik ve özen temelli yönetişim uygulamalarına geçişin gerekliliğine işaret ederek sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to shed light on the political roots of water conflicts in Türkiye and examines how Türkiye's water governance is shaped by political discourses rooted in developmentalism and modernism. The Konya Closed Basin, as it is one of the most water-stressed regions in the country, is chosen as the case study. Adopting a political ecology perspective, the research explores how developmentalist narratives influence policies and generate hydrosocial conflicts among diverse stakeholders. The thesis contextualises the discussion in the historical trajectory of Türkiye's economic restructuring process since the 1980s to highlight how economic liberalisation and large-scale infrastructure projects, such as inter-basin transfers and dam constructions, have been legitimised through technocratic and growth-oriented narratives. These narratives often frame water scarcity as a natural condition and purely apolitical issue which lead to the reinforcement of top-down, infrastructural solutions. Focusing on present-day Konya Closed Basin, this thesis employs Q methodology. For this, initial interviews with 32 stakeholders generated a concourse of 86 statements, later refined to 37 for Q sorting by 24 participants. The findings suggest that the state's prioritisation of national progress, economic growth and modernity marginalises alternative, sustainability-oriented voices. This has limited the space for sustainable governance and intensified conflicts over water access and allocation. It concludes by calling for a shift toward governance practices centred in stakeholder inclusion, socio-envivornmental wellbeing and equity