Tenin sınırlarının ötesinde: Chantal Akerman sinemasında beden, mekân ve özne kavramları
Beyond the borders of skin: the terms of body, place and subject in Chantal Akerman's cinema
- Tez No: 977257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELDA KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Fine Arts, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Disipliner iktidar, Dişil öznellik, Fransız sineması, Kadın bedeni, Kadın yönetmenler, Sosyo-mekansal ilişkiler, İnsan-mekan ilişkisi, Discipliner power, Feminine subjectivity, French cinema, Woman body, Women directors, Socio-spatial relationship, Human-space relationship
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Chantal Akerman perspektifinden bakarak, toplumsal olarak inşa edilen beden, mekân ve özne kavramlarına karşı bir alternatif sinema anlayışını tartışmaya açmayı amaçlamaktadır. Akerman'ın 1968 sonrası ideolojilerin ev, kadın ve kadın bedenine etkisini otobiyografik olarak temellendirdiği eleştirel bakış açısına odaklanmak, kadınların sömürülmesinin bir yapı taşı olan ev yaşamının reddine ve iç mekânın, normatif öznenin ve toplumun yöneten kurallarını askıya aldığı sinemasına bir fırsat vermek, geleneksel kodların aşındırılması adına önemli bir alternatif sunmaktadır. Bu bağlamda egemen olan düşünce ve üretim ilişkilerinin karşısında, Akerman sinemasında açığa çıkan beden ve mekân kavramları“bedenler sinemasında yaptığı yenilikler”tarihsel olarak incelenerek farklı özne temsillerinin olanakları sorgulanmıştır. Çalışmanın ilk bölümü araştırma tanımından ikinci, üçüncü ve dördüncü bölümler ise sırasıyla beden, mekân ve öznenin tarihsel olarak kökenine, üretimine ve değişimine ilişkin kronolojik bir literatür taramasından oluşmaktadır. Bu bölümlerde farklı disiplinlerden miras alınan kavramlar bir araya getirilerek beşinci bölümde Chantal Akerman'ın“Saute Ma Ville”ve“Je, Tu, Il, Elle”filmleri örnekleminde nitel bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada yöntem olarak Michel Foucault'nun öteki mekanlara ilişkin fikri olan heterotopyalar, Gilles Deleuze ve Felix Guattari'nin ortaya koyduğu kadın-oluş teorisi bir araya getirilerek betimsel bir yöntemle incelenmiştir. Bu bağlamda Akerman'ın gündelik yaşam eleştirisi, mutfakları, kapalı yatak odalarını ve evin içinde olup bitenleri ötekilik mekanlarında ve farklı öznellik biçimleriyle sunarak ontolojik bir oluş fikri yaratmıştır. Bu oluş fikri Adrienne Rich'in beden ve gündelik hayat dediği bize en yakın coğrafyadan, fiziksel olandan, kadın bedeninden başlamıştır. Bu bedeni aşmak için değil, geri kazanmak için.
Özet (Çeviri)
This study aims to discuss an alternative cinema concept against the socially constructed concepts of body, space and subject, from the perspective of Chantal Akerman. Focusing on Akerman's critical perspective, based autobiographically on the impact of post-1968 ideologies on home, women and the female body, giving an opportunity to the rejection of domestic life, which is a building block of the exploitation of women, and his cinema, which suspends the governing rules of the interior space, normative subject and society, and the erosion of traditional codes. It offers an important alternative. In this context, in the face of the dominant thought and production relations, the concepts of body and space revealed in Akerman's cinema,“his innovations in the cinema of bodies”, have been examined historically and the possibilities of different subject representations have been questioned. The first part of the study consists of the research description, and the second, third and fourth parts consist of a chronological literature review regarding the historical origin, production and change of body, space and subject, respectively. In these sections, concepts inherited from different disciplines were brought together and in the fifth section, a qualitative research was conducted on the sample of Chantal Akerman's films“Saute Ma Ville”and“Je, Tu, Il, Elle”. In this research, heterotopias, which is Michel Foucault's idea of other spaces, were examined with a descriptive method by bringing together the minor theory put forward by Gilles Deleuze and Felix Guattari. In this context, Akerman's critique of everyday life created an idea of ontological becoming by presenting kitchens, closed bedrooms and what goes on inside the house in spaces of otherness and with different forms of subjectivity. This idea of becoming started from the geography closest to us, the physical, the female body, which Adrienne Rich calls body and daily life. Not to transcend this body, but to reclaim it.