Akademisyenlerin yükseköğretimde inovasyon ve örgütsel yaratıcılık algıları arasındaki ilişki
The relationship between academics' perceptions of innovation and organizational creativity in higher education
- Tez No: 977258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel yaratıcılık, Organizational creativity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kafkas Üniversitesi'nde görev yapmakta olan akademisyenlerin inovasyon ve örgütsel yaratıcılık algıları arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modellerinden“ilişkisel tarama”modeli uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini, Kafkas Üniversitesi'nde görev yapan 946 akademisyen; örneklemini ise ünvana göre tabakalı örneklem yöntemiyle belirlenen 364 akademisyen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri; Yükseköğretimde İnovasyon (Yenileşme) Ölçeği ve Örgütsel Yaratıcılık Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde değişkenlere ilişkin durumların betimlenmesinde yüzde, frekans ve aritmetik ortalama gibi istatistikler kullanılmıştır. Akademisyenlerin inovasyon ve örgütsel yaratıcılık düzeyinin ilgili bağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı t testi, tek yönlü varyans analizi ve Kruskal Wallis H testi ile test edilmiştir. Akademisyenlerin inovasyon düzeyleri ile örgütsel yaratıcılık düzeyleri arasındaki ilişkinin yönü ve düzeyi Pearson korelasyon katsayısı ile belirlenmiş, değişkenler arasındaki yordayıcı ilişki ise çoklu doğrusal regresyon analizi ile test edilmiştir. Veri analizi sonuçlarına göre, inovasyon düzeyi; cinsiyet, akademik ünvan değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Buna karşın, katılımcıların görev yaptıkları fakültelere göre toplam inovasyon düzeyi ile eğitim öğretim inovasyonu, iş birliği inovasyonu ve topluma hizmet inovasyonu alt boyutlarında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Araştırmada, akademisyenlerin inovasyon düzeylerinin kıdem değişkenine göre anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir. Örgütsel yaratıcılık düzeyi ise cinsiyet, akademik ünvan ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Ancak, çalışılan fakülte değişkenine göre toplumsal yaratıcılık alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılıklar gözlemlenmiştir. Araştırmada, akademisyenlerin örgütsel yaratıcılık düzeylerinin kıdeme göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, inovasyon ile örgütsel yaratıcılık arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Son olarak, algılanan örgütsel yaratıcılığın inovasyonu anlamlı şekilde yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the relationship between the perceptions of innovation and organizational creativity among academics working at Kafkas University. The“correlational screening”model, one of the general screening models among quantitative research methods, was applied in the research. The research population consisted of 946 academics working at Kafkas University, and the sample consisted of 364 academics selected through a stratified sampling method based on their titles. The research data were collected using the Innovation in Higher Education Scale and the Organizational Creativity Scale. Statistics such as percentage, frequency, and arithmetic mean were used to describe the situations related to the variables in the analysis of the research data. The difference between the innovation and organizational creativity levels of academics according to the relevant independent variables was tested using the t-test, one-way analysis of variance, and the Kruskal-Wallis H test. The direction and level of the relationship between the innovation levels of academics and their organizational creativity levels was determined by the Pearson correlation coefficient, and the predictive relationship between the variables was tested using multiple linear regression analysis. According to the data analysis results, the level of innovation did not show any statistically significant differences based on the variables of gender and academic title. However, significant differences emerged in the total innovation level and the sub-dimensions of education and training innovation, collaboration innovation, and community service innovation based on the faculties in which the participants worked. The study determined that the innovation levels of academics differed significantly based on seniority. The level of organizational creativity did not show any significant differences based on the variables of gender, academic title, or seniority. However, statistically significant differences were observed in the social creativity sub-dimension based on the faculty variable. The study determined that the organizational creativity levels of academics differed significantly based on seniority. Additionally, a moderate and positive significant relationship was found between innovation and organizational creativity. Finally, it was observed that perceived organizational creativity significantly predicted innovation.