Ömer Bedrettin Uşaklı'da“su”ve“su”yun farklı türlerinin şiir dili içinde kullanım biçimleri
Ömer Bedrettin Uşaklı's“water”and different types of“water”in poetic language usage
- Tez No: 977297
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZER YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Şiiri, Türk Şiirinin Dönemleri, Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri, Ömer Bedrettin Uşaklı, Turkish Poetry, Periods of Turkish Poetry, Turkish Poetry in the Republican Period, Ömer Bedrettin Uşaklı, Water and its types
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
“Ömer Bedrettin Uşaklı'da 'Su' ve ”Su“yun Farklı Türlerinin Şiir Dili İçinde Kullanım Biçimleri”adlı bu çalışmanın birden çok amacı bulunmaktadır. Çalışmanın asıl amacı Ömer Bedrettin Uşaklı'nın şiirlerinde“su”ve“su”yun farklı türlerinin (bulut, buz, çağlayan, dalga, damla, deniz, göl, gözyaşı, ırmak, kar, köpük, nehir, okyanus, pınar, sel, sis, su, şebnem, şelale, yağmur) tespiti, bunların şiir dilindeki kullanım şekillerinin açıklanmasıdır. Çalışmanın diğer amacı,“'su' ve 'su'yun farklı türlerinin şiir dili içinde kullanım biçimleri”ne Türk şiirinin her döneminden seçilmiş şiir metinlerinden örnekler sunmaktır. Çalışmanın bir diğer amacı Millî Edebiyat'ın Cumhuriyet Dönemi'ndeki temsilcilerinden biri olan Ömer Bedrettin Uşaklı'nın empresyonist ve sembolist yönüne ve“memleketçi şiir”ile“saf şiir”arasında kurduğu bağa dikkat çekmektir. Bu bağlamda şairin şiirlerinde yer alan imgesel anlatıma örnek şiir metinleri sunmaktır. Bu çalışmada başlıca“tarama, inceleme, derleme, metin çözümleme ve karşılaştırma yöntemleri kullanılmıştır. Varılan sonuç, başlangıçtan günümüze kadar Türk edebiyatından seçilen şiir metinlerinde ”'su' ve 'su'yun farklı türlerinin şiir dili içinde kullanım biçimleri“ hakkında ilk çalışma yapılmıştır. Ömer Bedrettin Uşaklı'nın empresyonist ve sembolist yönü, ”memleketçi şiir“ ile ”saf şiir" arasında kurduğu bağ ve şiirlerindeki imgesellik üzerine saptamalarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study titled“The Usage of Different Types of 'Water' and 'Su' in Poetic Language in Ömer Bedrettin Uşaklı”has multiple purposes. The main purpose of the study is to determine the different types of“water”and“su”(cloud, ice, waterfall, wave, drop, sea, lake, river of tears, snow, foam, river, ocean, spring, flood, fog, water, dew, waterfall, rain) in Ömer Bedrettin Uşaklı's poems and to explain the ways they are used in poetic language. Another purpose of the study is to present examples of“the ways different types of 'su' and 'su' are used in poetic language”from selected poetry texts from every period of Turkish poetry. Another purpose of the study is to draw attention to the impressionist and symbolist aspect of Ömer Bedrettin Uşaklı, one of the representatives of National Literature in the Republican Period, and the connection he established between“patriotic poetry”and“pure poetry”. In this context, it is to present sample poem texts for the poet's imaginative narration in his poems. In this study, the main methods of“scanning, reviewing, compiling, text analysis and comparison”were used. The conclusion reached is that the first study was conducted on“the usage of 'water' and different types of 'water' in the poetic language”in selected poem texts from Turkish literature from the beginning to the present. Determinations were made on Ömer Bedrettin Uşaklı's impressionist and symbolist aspect, the connection he established between“patriotic poetry”and“pure poetry”and the imaginativeness in his poems.