Assessment of gonadal toxicity of PARP inhibitors on human ovary and testis
PARPParp inhibitörlerinin insan over ve testis üzerindeki gonadal toksisitesinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 977343
  2. Yazar: ECE İLTÜMÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÖKTEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Moleküler Tıp, Medical Biology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: PARP inhibitörleri, Niraparib, Olaparib, steroidogenez, apoptoz, fertilite, PARP inhibitors, Niraparib, Olaparib, steroidogenesis, apoptosis, fertility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, PARP inhibitörleri (Olaparib ve Niraparib)'nin insan üreme hücreleri ve dokuları üzerindeki moleküler ve hücresel etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışmada insan testis ve over dokuları, insan luteinize granuloza hücreleri ile COV434 ve HGrC1 hücre hatları kullanıldı. Hücre proliferasyonu ve canlılığı xCELLigence, MTT, SRB ve Calcein/PI boyama yöntemleriyle değerlendirildi. Apoptoz ve hücre ölümü akım sitometrisi, immunofloresan ve Western blot analizleriyle incelendi. Steroidojenik gen ve proteinlerin ekspresyon düzeyleri PCR ve Western blot ile belirlendi. Estradiol, progesteron, AMH ve testosteron hormon düzeyleri kültür süpernatantlarından ölçüldü. Bulgular: Sonuçlar, PARP inhibitörlerinin doz ve zamana bağlı olarak hücre proliferasyonunu baskıladığını ve apoptozu artırdığını göstermiştir. Granüloza hücrelerinde steroidogenezle ilişkili genlerin ekspresyonu azalmış, özellikle progesteron üretimi belirgin şekilde baskılanmıştır. Estradiol ve AMH düzeylerinde anlamlı değişiklik gözlenmemiştir. Testis dokusunda Olaparib, apoptoz belirteçlerini artırmasına rağmen testosteron düzeylerini etkilememiştir. Sonuç: Bu çalışma, PARP inhibitörlerinin insan üreme hücrelerinde ve dokularında belirgin sitotoksik ve steroidogenez ile ilişkili etkiler oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, PARP inhibitörlerinin klinik kullanımında özellikle fertilite korunumu açısından dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research aimed to investigate the molecular together with cellular impacts of PARP inhibitors (Niraparib and Olaparib) on human reproductive cells and tissues. Methods: Human testicular and ovarian tissues, human luteinized granulosa cells as well as the COV434, and HGrC1 were used. xCELLigence, MTT, SRB, and Calcein/PI staining were used to check cell proliferation and viability. Western blotting, flow cytometry, and immunofluorescence techniques were utilized to look at apoptosis and cell death. PCR and Western blotting methods have been conducted to assess steroidogenic genes and proteins. Estradiol, progesterone, AMH, and testosterone levels were measured from the culture medium. Results: Inhibiting PARP results in a time and dose dependent reduction in the proliferation of cells induced apoptosis. In granulosa cells, the expression of genes involved in steroidogenesis was downregulated, resulting in a substantial reduction in progesterone synthesis, whereas estrogen and AMH levels remained unchanged. Olaparib dramatically elevated apoptotic markers in testicular tissue without affecting testosterone secretion. Conclusion: This study shows that PARP inhibitors significantly affect the cytotoxicity and steroidogenesis in human reproductive cells and tissues. Results underscore the need to evaluate possible reproductive concerns associated with PARP inhibitors, especially regarding fertility preservation.