Hipotiroidi hastalarına yönelik geliştirilecek mobil uygulamanın semptom şiddeti ve yönetimine etkisinin araştırılması
Investigating the effect of mobile application developed for patients with hypothyroidism on symptom severity and management
  1. Tez No: 977342
  2. Yazar: ŞEYMA TRABZON
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA SERT, DOÇ. DR. TANER DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotiroidizm, Hypothyroidism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ : Bu çalışma, hipotiroidi hastalarının semptom şiddetini ve semptom yönetimini ölçen geçerli ve güvenilir ölçekler geliştirmek ve hipotiroidi hastalarına yönelik geliştirilecek mobil uygulamanın semptom şiddeti ve semptom yönetimi üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM : Çalışma, metodolojik ve randomize kontrollü olmak üzere iki aşamada yürütülmüş; ilk aşamada 252 kişi, ikinci aşamada ise 38'i müdahale, 38'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 76 katılımcı örneklemi oluşturmuştur. İkinci aşamada müdahale grubu hipotiroidi hastalarına HypoThyroManage isimli mobil uygulama üç ay boyunca kullandırılmış ve semptom yönetimine dair tavsiyelere uymaları istenmiştir. Verilerin toplanmasında Hasta Bilgi Formu, Hipotiroidi Semptom Şiddeti Ölçeği (HSŞÖ) ve Hipotiroidi Semptom Yönetimi Ölçeği (HSYÖ) ölçekleri ve Mobil Uygulamayı Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; açımlayıcı, doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik için Cronbach's Alpha, test-tekrar test uyumunu incelemek için Pearson korelasyon testi, frekans dağılımı, bağımsız örneklem t testi, tekrarlı ölçümler varyans analizi uygulanmıştır. BULGULAR: Geliştirilen ölçeklerin Cronbach's Alpha katsayısı HSŞÖ için 0,925, HSYÖ 0,933 olduğu, test-tekrar test analizinde yüksek korelasyonlar elde edilmiştir (HSŞÖ: r = 0,775; HSYÖ: r = 0,574). Ölçeklerin genel olarak iyi uyum sağladığı görülmüştür. HSŞÖ ve HSYÖ ölçek puanları açısından t1 ve t12 zamanlarında gruplar arasında anlamlı farklar bulunmuş; müdahale grubunda zamanla semptom yönetimi puanı artarken, semptom şiddeti puanı ise azalmıştır. Müdahale grubunda glukoz, LDL ve TSH düzeylerinde düşüş, HDL, T3 ve T4 düzeylerinde artış, kontrol grubunda ise kolesterolde artış gözlenmiştir. SONUÇ: HSŞÖ ve HSYÖ ölçekleri geçerli ve güvenilirdir. HypoThyroManage isimli mobil uygulamanın semptom yönetimi ve şiddeti üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: This study aims to develop valid and reliable scales to measure symptom severity and symptom management in hypothyroid patients and to evaluate the effect of a mobile application developed for hypothyroid patients on symptom severity and symptom management. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted in two phases: methodological and randomized controlled. The first phase included 252 participants, and the second phase included 76 participants: 38 in the intervention group and 38 in the control group. In the second phase, hypothyroid patients in the intervention group used the mobile application HypoThyroManage for three months and were asked to follow recommendations for symptom management. Data were collected using the Patient Information Form, the Hypothyroidism Symptom Severity Scale (HSSS), the Hypothyroidism Symptom Management Scale (HSMS), and the Mobile Application Evaluation Form. Data were evaluated as follows: Exploratory and confirmatory factor analysis, Cronbach's Alpha for reliability, Pearson's correlation test, frequency distribution, independent samples t-test, and repeated measures analysis of variance were used to examine test-retest agreement. FINDINGS: Cronbach's Alpha coefficient of the developed scales was 0.925 for the HSSS and 0.933 for the HSSS. High correlations were obtained in the test-retest analysis (HSSS: r = 0.775; HSSS: r = 0.574). The scales were generally well-matched. Significant differences were found between the groups at t1 and t12 in terms of HSSS and HSSS scale scores; while the symptom management score increased in the intervention group over time, the symptom severity score decreased. Decreases in glucose, LDL, and TSH levels, increases in HDL, T3, and T4 levels, and increases in cholesterol were observed in the control group. CONCLUSION: The HSSS and HSSS scales are valid and reliable. The HypoThyroManage mobile application has positive effects on symptom management and severity.