Preoperatif syntax skorunun cerrahi revaskülarizasyonsonrası mortalite ve morbiditeye etkisi : Erken ve orta dönem sonuçları
The impact of preoperative syntax score on mortality and morbidity following surgical revascularization: Early and mid-term outcomes
  1. Tez No: 977344
  2. Yazar: SAYAGAT MUSAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, SYNTAX skoru, Koroner arter bypass cerrahisi, Mortalite, Majör kardiyak ve serebrovasküler olaylar, Coronary artery disease, SYNTAX score, Coronary artery bypass grafting, Mortality, Major adverse cardiovascular and cerebrovascular events
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, koroner arter bypass greftleme (KABG) cerrahisi uygulanan hastalarda preoperatif SYNTAX skorunun erken ve orta dönemde majör kardiyovasküler olayları (MACCE) öngörmedeki prognostik değerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: 2019–2023 yılları arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde elektif şartlarda KABG uygulanan 327 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar SYNTAX skoruna göre düşük (≤22) ve orta-yüksek (≥23) risk gruplarına ayrıldı. Demografik veriler, komorbiditeler, laboratuvar ve ekokardiyografi parametreleri, cerrahi özellikler, hastane içi sonuçlar ve genel toplam takipte komplikasyon oranları gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve komorbid hastalıklar açısından anlamlı fark bulunmadı. Orta-yüksek SYNTAX grubunda sol ana koroner arter (LMCA) ile birlikte çok damar hastalığı daha sık izlendi. Bu grupta sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu anlamlı olarak daha düşük saptandı (p=0.044). Takip sürecinde bireysel komplikasyon oranları orta-yüksek SYNTAX grubunda numerik olarak daha fazla olmakla birlikte istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Ancak MACCE oranı orta-yüksek SYNTAX grubunda anlamlı şekilde yüksek bulundu (%25.8 vs. %14.2; p=0.017). Sonuç: Preoperatif SYNTAX skoru, KABG sonrası özellikle bileşik kardiyovasküler olayların öngörülmesinde klinik ölçeklerden bağımsız ve tamamlayıcı bir prognostik değere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the prognostic value of the preoperative SYNTAX score in predicting early- and mid-term major adverse cardiovascular and cerebrovascular events (MACCE) in patients undergoing coronary artery bypass grafting (CABG) surgery. Material and Methods: The data of 327 patients who underwent elective CABG at Bezmialem Vakif University between 2019 and 2023 were retrospectively analyzed. Patients were categorized into low-risk (≤22) and intermediate-to-high-risk (≥23) groups according to the SYNTAX score. Demographic characteristics, comorbidities, laboratory and echocardiographic parameters, surgical features, in-hospital outcomes, and overall complication rates during follow-up were compared between the groups. Results: There were no significant differences between the groups in terms of age, sex, or comorbidities. Left main coronary artery (LMCA) disease combined with multivessel involvement was more frequently observed in the intermediate-to-high SYNTAX group. Left ventricular ejection fraction was significantly lower in this group (p=0.044). Although individual complication rates were numerically higher in the intermediate-to- high SYNTAX group during follow-up, the differences were not statistically significant (p>0.05). However, the incidence of MACCE was significantly greater in the intermediate-to-high SYNTAX group compared with the low SYNTAX group (25.8% vs. 14.2%; p=0.017). Conclusion: The preoperative SYNTAX score provides an independent and complementary prognostic value in predicting composite cardiovascular outcomes after CABG surgery, beyond conventional clinical risk scales.