Yalçın Koç'a göre dilin sınırları
According to Yalçın Koç the limits of language
- Tez No: 977360
- Danışmanlar: PROF. DR. CENAN KUVANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dil Arkhitektoniği, Theologia, Aşkın, Theatron, İdrak, Temsil, Language Architectonics, Theology, Transcendental, Theatre, Realization, Representation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın konusu, Yalçın Koç'un dil organonu, idrakin keyfiyeti ve bilincin bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik dönemlerindeki gelişimine ilişkin yorum ve değerlendirmeleridir. Bu doğrultuda, çalışmamızda düşüncenin konusu kılınan nesnelerin zihin vasatındaki kurulma aşamalarından bahsedilmiş ve dilin nasıl bir fonksiyon icra ettiği bir takım benzetmelere başvurularak ele alınmıştır. Yalçın Koç'a göre insan, rasyonalite yetisi vasıtasıyla, başta bizzat kendisi olmak üzere hiçbir nesnenin hakikatini kavrayamamaktadır. Mahiyeti gereği nesne ve niteliğini birbirinden ayırıp, bunları zihinde soyut temsillere dönüştüren rasyonalite yetisi gerçek bir kendilik idrakini mümkün olmaktan çıkartmaktadır. Bu nedenle Yalçın Koç, merkeze cevher olarak rasyonalite yerine“psukhe”yi koymakta ve rasyonaliteyi“psukhe”nin insanın yetişkinlik evresindeki bir yetisi olarak kabul etmektedir. Buna göre insanın psukhe marifetiyle kendisini hem idrak eden hem idrak edilen olarak tecrübe etmesi, ancak dış dünyanın duyumsanmadığı bebeklik döneminde sahip olunan saf bir bilinçle mümkündür. Yalçın Koç insanın bebeklik dönemindeki sözkonusu kendilik idrakini“theoria”olarak adlandırmakta ve“theo-logia”nın gayesini de dil ve düşüncenin esaslarını ve sınırlarını araştırma etkinliği olarak belirlemektedir. Buna bağlı olarak“theo-logia”, aşkın bir sahaya ait nesne ve kavramların hangi bakış açısıyla ve nasıl bir dil ve mantık tasavvuru çerçevesinde yorumlanabileceğiyle ilgili kıstasları belirlememizi sağlar.“Theo-logia”kavramını“nazariyata dair fikriyat”olarak tanımlayan Koç'a göre, nazariyatın ve fikriyatın bazı temel ölçütleri bulunmaktadır. Çalışmamızda bahsedilen sözkonusu ölçütlerin esas alınması herhangi bir düşüncenin nazariyat alanına mı yoksa fikriyat alanına mı ait olduğunun tespit edilmesini kolaylaştırabilir. Dilin bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik dönemlerindeki yapısına dikkat çekmek için“dil arkhitektoniği”kavramını kullanan Yalçın Koç, sözkonusu dönemlerde doğal olarak edinilen her dil katının belli bir bilinç düzeyine, yani, insanın kendisini ve dünyayı idrak etme biçimine karşılık geldiğinin altını çizer. Bu bağlamda dil ile özne arasında varoluşsal bir bağın kurulduğunu söylemek mümkündür. Bu çalışmada dil, düşünce ve özne arasındaki ilişkiye dikkat çekilmiş ve dilin ontolojik boyutu ve sınırları Yalçın Koç'un düşünceleri üzerinden tasvir edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is Yalçın Koç's interpretations and assessments of the organon of language, the quality of perception, and the development of consciousness in infancy, childhood, and adulthood. Accordingly, this study addresses the stages in which objects, the subjects of thought, are constructed in the mind, and the function of language is explored through the use of a number of analogies. According to Yalçın Koç, humans cannot grasp the reality of any object, especially themselves, through their rational faculty. Rationality, which inherently separates objects and their qualities and transforms them into abstract representations in the mind, renders true self-awareness impossible. Therefore, Yalçın Koç places“psukhe”at the center, rather than rationality itself, and considers rationality to be a faculty of“psukhe”in human adulthood. Accordingly, experiencing oneself as both the perceiver and the perceived through the psyche is only possible through a pure consciousness acquired during infancy, when the external world is not perceived. Yalçın Koç terms this self-awareness during infancy“theoria”and defines the purpose of“theo-logia”as the activity of investigating the foundations and limits of language and thought. Accordingly,“theo-logia”allows us to determine the criteria regarding the perspective from which and within the framework of language and logic that objects and concepts belonging to a transcendent field can be interpreted. According to Koç, who defines the concept of“theo-logia”as“ideology related to theory,”there are certain fundamental criteria for theory and thought. Using these criteria, discussed in our study, can facilitate the determination of whether a thought belongs to the field of theory or thought. Yalçın Koç, who uses the concept of“linguistic architectonics”to draw attention to the structure of language in infancy, childhood, and adulthood, emphasizes that each naturally acquired linguistic layer during these periods corresponds to a specific level of consciousness that is, to the way a person perceives themselves and the world. In this context, it is possible to say that an existential bond is established between language and the subject. This study draws attention to the relationship between language, thought, and the subject, and the ontological dimension and boundaries of language are depicted through Yalçın Koç's thoughts.