BIST'te işlem gören enerji şirketlerinin incelenmesi; Covıd-19 pandemi dönemi ve pandemi sonrası finansal performanslarının analizi
A review of BIST-traded energy companies; Analysis of their financial performance during and after the Covid-19 pandemic
- Tez No: 977364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUKADDER HORASAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir enerji, Sustainable energy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören enerji şirketlerinin COVID-19 pandemi dönemi ve pandemi sonrası finansal performanslarını incelemeyi amaçlamaktadır. Enerji, ekonomik büyümenin temel taşlarından biri olup, ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasında hayati bir rol oynar. Bu bağlamda, Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.., Enerjisa Enerji A.Ş.. ve Aksa Enerji Üretim A.Ş.. gibi önemli enerji firmalarının 2019, 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan pandemi dönemi ile 2022, 2023 ve 2024 yıllarını içeren pandemi sonrası dönemdeki finansal performansları analiz edilmiştir. Analiz sürecinde, karşılaştırmalı analiz ve oran analizi teknikleri kullanılmıştır. Karşılaştırmalı analiz, firmaların farklı dönemlerdeki finansal göstergelerini karşılaştırarak zaman içerisindeki değişimleri belirlemeye yönelik bir yöntemdir. Oran analizi ise şirketlerin likidite, kârlılık, borçluluk ve faaliyet verimliliklerini değerlendirmek amacıyla çeşitli finansal oranların hesaplanarak yorumlanmasını içerir. Bu yöntemler aracılığıyla pandemi sürecinin ve sonrasının bu göstergeler üzerindeki etkileri ortaya konulmuştur. Çalışmanın sonuçları, pandemi sürecinin enerji sektöründeki finansal performans üzerindeki etkilerini anlamaya ve pandemi sonrası toparlanma sürecinin enerji şirketlerine yansımalarını değerlendirmeye yöneliktir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the financial performance of energy companies traded on Borsa Istanbul (BIST) during and after the COVID-19 pandemic. Energy is one of the cornerstones of economic growth and plays a vital role in the sustainable development of countries. In this context, the financial performances of major energy companies such as Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.., Enerjisa Enerji A.Ş.. and Aksa Enerji Üretim A.Ş.. during the pandemic period covering the years 2019, 2020 and 2021 and the post-pandemic period covering the years 2022, 2023 and 2024 were analysed. In the analysis process, comparative analysis and ratio analysis techniques were used. Comparative analysis is a method for determining changes over time by comparing the financial indicators of companies in different periods. Ratio analysis involves the calculation and interpretation of various financial ratios in order to evaluate the liquidity, profitability, indebtedness and operational efficiency of companies. Through these methods, the effects of the pandemic process and its aftermath on these indicators were revealed. The results of the study are aimed at understanding the effects of the pandemic on financial performance in the energy sector and evaluating the reflections of the post-pandemic recovery process on energy companies.