Kırmızı eti haz almadan yeme davranışının olası nedenleri üzerine bir çalışma
A study on the possible reasons for eating red meat without joy
- Tez No: 977378
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Kırmızı et, Red meat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Günümüzde fizyolojik açlık ihtiyacının kolay karşılanabilir olması, insanların gıda tercihinde algısal boyutlar çerçevesinde yeme davranışında bulunmalarına sebep olmuştur. Bu durum duygusal yeme kavramını da beraberinde getirmiş, tüketilen yiyecekte haz alma veya almama durumlarıyla birlikte yeme çekincelerini de ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, kırmızı eti haz alarak tüketmediklerini ifade eden bireylerin bu duygusal yeme davranışlarının nedenlerini ortaya koymak ve çeşitli öneriler sunularak bu kişilerin toplumsal hayatta daha özgüvenli yeme faaliyetinde bulunmalarını sağlayabilmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada katılımcıların kırmızı etten çekince nedenleri ortaya konulmak istenmiş ve çekince düzeylerinin demografik özelliklere göre karşılaştırılması yapılmıştır. Konu hakkındaki kuramsal bilgiler ve nesnel bulgular araştırma tekniklerinden literatür taraması ile derlenmiş ve hipotezin doğrulanması için ise nicel araştırma tekniklerinden anket yöntemi uygulanmıştır. Konuya uygun bir hazır anket formu olmadığı için yeni bir anket formu oluşturulmuştur. Konu uzmanlarına danışılarak hazırlanan anket formu 7 sorudan oluşmaktadır. Sorular 5'li Likert ölçeğine göre yanıtlanmıştır. Araştırma örneklemi“Google Forms”üzerinden ankete gönüllü olarak katılan 126 kişiden oluşmaktadır. Gerçekte ankete katılanların sayısı 263'tür. Ancak 126'sı kırmızı eti haz almadan tükettiğini beyan ettiği için anketin devamına katılmıştır. Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi yapılmıştır. Bulgulara göre; katılımcıların anket maddelerine genel olarak geniş bir dağılımla katıldığı görülse de en yüksek puanı, kırmızı etin haz alındığı için değil sağlıklı gıda tüketiminin bir parçası olduğu için tercih edildiğini ifade eden madde almıştır. Bunu“hayvan refahı kaynaklı çekince”izlemektedir. Sağlık ve normatif inanç temelli faktörlerin demografik özelliklere göre farklılaşmadığı görülmektedir. Buna karşılık etik ve duygusal kaygı kaynaklı faktörlere yönelik puanların, cinsiyet ve yaşanılan şehre göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the fact that physiological hunger needs can be easily met has caused people to engage in eating behavior within the framework of perceptual dimensions in food preference. This situation has also brought the concept of emotional eating with it and revealed eating reservations along with the situations of Junking or not getting pleasure in the consumed food. This study aims to reveal the reasons for these emotional eating behaviors of individuals who express that they do not consume red meat Junkily and to enable these people to engage in more self-confident eating activities in social life by offering various suggestions. In the study, the reasons for the participants' red meat withdrawal were asked to be revealed and the levels of withdrawal were compared according to demographic characteristics. Theoretical information and objective findings about the subject were compiled by literature review from research techniques, and survey methods from quantitative research techniques were applied to confirm the hypothesis. Since there is no ready-made survey form suitable for the subject, a new survey form has been created. The survey form prepared in consultation with subject experts consists of 7 questions. The questions were answered according to the 5-point Likert scale. The research sample consists of 126 people who voluntarily participated in the survey via“ Google Forms”. The number of respondents is 263. However, 126 of them participated in the continuation of the survey because they declared that they consumed red meat without Junking. Statistical evaluation of the data was carried out. According to the findings, although it seems that the participants participated in the survey items with a wide distribution in general, the item that stated that“red meat is consumed because it is part of healthy food consumption, not because it is Junked, received the highest score. This is followed by”animal welfare-related reservation". It is observed that health and normative faith-based factors do not differ according to demographic characteristics. On the other hand, it is seen that the responses to ethical and emotional anxiety-related factors differ significantly according to gender and the city where they live.