Competitivness of tunisia's export oriented industries
Tunus'un ihracat odaklı sanayilerinin rekabet gücü
- Tez No: 977394
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN PARILTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Tunisia exports, Revealed Comparative Advantage (RCA), international competitiveness, export performance, Porter's Diamond Model, global value chains (GVCs), industrial policy
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tunus'un mal ihracatındaki uluslararası rekabetçiliğini, 1996, 2003, 2010, 2011 (Arap Baharı), 2015 ve 2023 olmak üzere stratejik olarak seçilen altı yıl boyunca Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük (RCA) endeksini kullanarak incelemektedir. 2023 yılına ait RCA değerlerine göre belirlenen Tunus'un en çok ihraç ettiği 20 ürün üzerine odaklanan araştırma, karşılaştırılabilirlik sağlamak amacıyla aynı ürün grubu üzerinden Tunus'un performansını beş ülke—Fas, Mısır, İspanya, İtalya ve Türkiye ile kıyaslamaktadır. Veriler UNCTADstat RCA veri setinden alınmış olup, zaman içindeki RCA eğilimlerini görselleştirmek için çubuk grafikler, çizgi grafikler ve ısı haritaları gibi nicel teknikler kullanılmıştır. Analizler, Tunus'un yıllar içinde gözlemlenen dalgalanmalara rağmen konfeksiyon, ayakkabı, bitkisel yağlar ve mekanik ürünler gibi belirli sektörlerde güçlü karşılaştırmalı üstünlükler sergilediğini ortaya koymaktadır. Tunus bazı ürünlerde MENA bölgesindeki rakiplerini geride bırakmakla birlikte, AB ülkelerinden gelen yoğun rekabetle karşı karşıyadır. İş gücü beceri eksiklikleri, sınırlı inovasyon, dış ticaret baskıları ve politik istikrarsızlık gibi faktörler RCA dinamiklerini önemli ölçüde etkilemektedir. Çalışma, Tunus'un rekabetçi konumunu bağlamsallaştırmak amacıyla Porter'ın Elmas Modeli'ni entegre ederek, sektörel dayanıklılık ve yenilik kapasitesini artırmaya yönelik hedeflenmiş politika müdahaleleri önermektedir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, politika yapıcılar ve sektör paydaşları için daha stratejik ihracat planlaması ve sanayi politikası geliştirilmesine rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, Tunus'un küresel pazarlarda rekabet gücünü sürdürebilmesi için ele alınması gereken yapısal ve kurumsal engelleri tanımlamakta, yüksek RCA değerine sahip sektörlere daha fazla destek verilmesini ve küresel değer zincirlerine daha derin entegrasyonu önermektedir. Veri kapsamındaki sınırlamaları kabul ederek, gelecekteki araştırmalar için yönlendirmelerde de bulunmaktadır Anahtar kelimeleler: Tunus ihracatı; Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük (RCA); uluslararası rekabetçilik; ihracat performansı; Porter'ın Elmas Modeli; küresel değer zincirleri (GVZ); sanayi politikası.
Özet (Çeviri)
This paper examines the international competitive performance of Tunisia's export of goods and merchandise, using Revealed Comparative Advantage (RCA) under six selected years: 1996, 2003, 2010, 2011 (Arab Spring), 2015 and 2023. In addition, the analysis zooms in on the specific Top 20 export products of Tunisia as listed in table 1 according to the 2023 RCA value, benchmarking Tunisia's performance with respect to a set of five comparator countries Morocco, Egypt, Spain, Italy and Turkey applying the same product set to guarantee cross-country comparability. Using data from UNCTADstat RCA tables, the study uses statistical tools like bar charts, line graphs, and heatmaps to present RCA trends in the long run. Results show that the Tunisian economy preserved strong comparative advantages in some sectors such as textile and footwear, vegetable oils and mechanical products, although there was significant volatility from one year to the next. The nation presented strong competition in many products MENA peers but strong EU competitive forces. Gaps in labor skills, shortage of innovation, pressures from foreign trade and political instability influence the dynamics of RCA. The study uses Porter's Diamond Model to understand Tunisia's competitive situation, and suggests focused policy prescriptions to improve its sectoral resilience and innovation capabilities. Results from this study can be used to inform policy makers and industry in more targeted planning for export and industrial policy. Structural and institutional issues that must be tackled to maintain competitiveness in global markets are also identified. The study ends with policy implications that suggest deeper GVCs integration and better support high-RCA sectors subject to weak data coverage, and suggests areas for further research.