Gençlerde ekran kullanım düzeylerinin/özelliklerinin sosyal kaygı düzeyi ve duygu düzenleme becerileri üzerine etkilerinin incelenmesi
Examining the effects of screen usage levels/characteristics on social anxiety levels and emotion regulation skills in youth
- Tez No: 977399
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Bağımlılığı, Sosyal Kaygı, Sosyal Kaçınma, Duygu Düzenleme Becerisi, Digital Game Addiction, Social Anxiety, Social Avoidance, Emotion Regulation Skill
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital oyun bağımlılığı günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Bireyler sosyalleşebilmek, iş, ev, okul, aile hayatı gibi sorumluluklarından uzaklaşabilmek için dijital oyunu tercih edebilmektedirler. Sosyal kaygı ve kaçınma bireyin, topluluk önünde bulunma, iletişim sorunu yaşama ve iletişimi sürdürmede zorluk yaşama durumu olarak tanımlanmaktadır. Bireyin yeni ortama girdiğinde stres, gerginlik, utanma, huzursuz ve tedirgin hissetme gibi duygular yaşanabilmektedir. Araştırmamızda toplam 501 katılımcıya ulaşılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği ve Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği verilmiştir. Veriler SPSS 25 programında analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda dijital oyun bağımlılığı ile sosyal kaygı ve duygu düzenleme arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Digital game addiction has become an important public health problem today. Individuals may prefer digital games in order to socialize and get away from their responsibilities such as work, home, school and family life. Social anxiety and avoidance is defined as the individual's state of being in front of the community, having communication problems and having difficulty in maintaining communication. When the individual enters a new environment, feelings such as stress, tension, embarrassment, restlessness and uneasiness may be experienced. A total of 501 participants were reached in our study. Sociodemographic data form, Digital Game Addiction Scale, Emotion Regulation Skills Scale and Liebowitz Social Anxiety Scale were given to the participants. The data were analyzed in SPSS 25 program. In line with the results obtained, a significant relationship was found between digital game addiction and social anxiety and emotion regulation.