English teachers' and students' opinions about English speaking and listening exams in secondary schools: problems and solutions
İngilizce öğretmenlerinin ve öğrencilerin ortaokullardaki konuşma ve dinleme sınavı hakkında görüşleri: problemler ve çözümler
- Tez No: 977406
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TUNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ELT, Eğitsel değerlendirme, Ortaokul öğretmenleri, Sözlü sınav, Ölçme-değerlendirme, Öğretmen görüşleri, ELT, Educational assessment, Secondary school teachers, Oral exam, Measurement and evaluation, Teacher opinions
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İngilizce, zaman içerisinde küresel iletişimin ortak dili haline gelmiştir. Bu yüzden yabancı dilde iletişim becerilerinin geliştirilmesi, dil eğitiminin önemli bir parçası olmuştur. Türkiye'de yabancı dil eğitimi ve değerlendirmesi, uzun yıllar boyunca geleneksel olarak gramer ve yazma temelli uygulamalara dayanmıştır. Ancak 2023 yılında, performans temelli konuşma ve dinleme sınavları ortaokullarda resmi olarak uygulamaya konulmuştur. Bu reform, öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmeyi amaçlasa da, uygulaması bir dizi zorluğu da beraberinde getirmiştir. Bu çalışma, İngilizce öğretmenleri ve ortaöğretim öğrencilerinin yeni uygulanan konuşma ve dinleme sınavlarına ilişkin algılarını araştırmayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak, farklı illerde görev yapan 14 İngilizce öğretmeni ve Kahramanmaraş'ta bir İmam Hatip orta okulunda okuyan 15 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla veri toplanmıştır. Ayrıca, sınıf gözlemleri de yapılmıştır. Veriler içerik analizi ile incelenmiştir. Bulgular, sınavların öğrencilerin motivasyonuna, özgüvenine ve dil becerilerinin gelişimine olumlu katkı sağladığını ortaya koymuştur. Ancak, ders saatlerinin yetersizliği, sınıfların aşırı kalabalık olması, teknolojik altyapının eksikliği, öğretmenlerin hazırlıklarının yetersizliği ve öğrencilerin sınav kaygısı gibi çeşitli sorunlar da tespit edilmiştir. Öğretmenler, sınavların etkili bir şekilde uygulanabilmesi için standartlaştırılmış kılavuzların, hizmet içi eğitimin ve teknolojik kaynakların iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulamıştır. Sonuç olarak, bu çalışma yeni değerlendirme sisteminin hem güçlü hem de zayıf yönlerini ortaya koymakta ve uygulayıcılara ve yöneticilere değerli bilgiler sunmaktadır. Sonuçlar, sistemin sürdürülebilirliğini ve Türkiye'deki daha geniş eğitim hedefleriyle uyumunu sağlamak için adil, güvenilir ve standartlaştırılmış değerlendirme uygulamaları tasarlanmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Since English has emerged as the universal language of communication, language education must include the development of communicative skills. Writing and grammar-based practices have historically dominated foreign language assessment and teaching in Türkiye. However, the implementation of performance-based speaking and listening assessments formally started in secondary schools in 2023. Despite its goal of improving students' communication skills, this reform presented several difficulties during implementation. This study aims to explore the perceptions of English teachers and secondary school students regarding the newly implemented speaking and listening exams. Semi-structured interviews were conducted to gather data from 15 students attending an Imam Hatip secondary school in Kahramanmaraş and 14 English teachers employed in various provinces, utilising a qualitative research design. Additionally, observations were made in the classroom. Content analysis was used to examine the data. The results showed that the exams had a positive impact on students' motivation, confidence, and language proficiency. Nevertheless, several issues also emerged, including inadequate class time, overcrowded classrooms, a lack of technology, teachers' inadequate preparation, and students' exam anxiety. To guarantee the successful administration of the examinations, teachers emphasised the need for standardised procedures, in-service training, and enhanced technology tools. In conclusion, this study highlights both the strengths and weaknesses of the new assessment system, providing valuable insights for practitioners and policymakers. The findings highlight the critical importance of creating fair, reliable, and standardised assessments, as such assessments are essential to ensure the system's long-term sustainability and its alignment with Turkey's broader educational objectives.