Türkiye'nin Yunanistan ve Libya ile ilişkileri kapsamında Doğu Akdeniz'de hakimiyet mücadelesi
Turkey's struggle for domınance in the Eastern Mediterranean in the context of its relations with Greece and Libya
  1. Tez No: 977421
  2. Yazar: FURKAN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, Libya, Yunanistan, East Mediterranean, Libya, Greece
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarını koruyabilmesi için Libya üzerinden alınan tedbir ve bu tedbirin diğer ülkeler ile de uygulanabilmesi bu tezin ana argümanını oluşturmaktadır. Bu argümanın hayata geçirilebilmesi için bölge ülkeleri ile Türkiye'nin diplomatik ilişkilerinin stratejik açıdan önemli olması önemlidir. Bölgede keşfedilen hidrokarbon rezervleri nedeni ile bölgede kıyısı olan ülkeler ve kıyısı bulunmayan devletler bu enerjiden pay almak istemektedir. Başta Yunanistan olmak üzere, AB, ABD ve kıyıdaş ülkeler olan GKYR, Mısır ve İsrail gibi devletler de var olan bu enerjiden pay almak istemektedir. Özellikle Yunanistan'a ait bir revizyonist bir politika olan Megali İdea, Yunan tezi ve doktrini adı altında bu bölgede hayata geçirilmek istenmektedir. Yunanistan tarafından hayata geçirilmek istenen sözde Sevilla haritası, hem Türkiye hem de bölgede bulunan diğer kıyıdaş ülkeler için bir tehdit niteliği taşımaktadır. Bu durumun önüne geçilebilmesi için Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşma önemlidir. Türkiye'nin Libya ile imzaladığı antlaşmanın diğer kıyıdaş ülkeler ile imzalanabilmesi coğrafya ve politika ilişkisi kapsamında değerlendirildiğinde mümkündür. Bölge ülkeleri ile yüksek düzeyli işbirliğinin olması durumunda Libya üzerinden alınan tedbirin Suriye, Lübnan, Filistin ve Mısır ile de uygulanması mümkündür. Bölgede var olan enerji Türkiye'nin 570 yıllık enerji ihtiyacını karşılarken Avrupa'nın 30 yıllık ihtiyacını karşılamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Main argument of this thesis the is the measure taken over Libya in order for Türkiye to protect its rights arising from international law in the eastern Mediterranean and the fact that this measure can be applied to other countries. In order fort his argument to be put into practice, it is important that Türkiye's diplomatic relations with the countries in the region are strategically important. Due to the hydrocarbon reserves discovered in the region, the countries with coasts and the states without coasts in the region want to get a share of this energy. Primarily Greece, as well as EU, USA and coastal countries such as GKRY, Egypt and Israel also want to get a share of this existing energy. Especially the Megali Idea, a revisionist policy belonging to Greece, is being tried to be implemented in this region under the name of Greek thesis and doctrine. The so-called Sevilla map that Greece wants to implement poses a therat to both Türkiye and other coastal countries in the region. The agreement that Türkiye made with Libya is important in order to prevent this situation. It is possible to sign the agreement that Türkiye signed with Libya with order coastal countries when evaluated within the scope of geography and policy relations. In case of high-level cooperation with the countries in the region, it is possible to implement the measure taken over Libya with Syria, Lebanon, Palestine and Egypt. The energy in the region meets Türkiye's energy needs for 570 years while meeting Europe's needs for 30 years.