Süet efektli atkı örme kumaş tasarımı
Suede effect weft knitted fabric design
- Tez No: 977422
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ev tekstili, Home textile
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tekstil alanında her geçen gün artan beklentiler nihai üründen beklenen performans özelliklerinin, kullanılacak olan elyafın özelliklerine bağlı olduğu bilinmektedir. Selüloz ve protein gibi doğal liflerin kullanımı ile başlayan lif geliştirme süreci, 1950'lerden itibaren poliester, akrilik, poliüretan gibi yerini tamamen kimyasal hammaddelerden oluşturan sentetik liflere bırakmıştır. Sentetik lifler içinde ise en çok kullanılan lif poliester lifidir. Yeni ürün tasarımlarında yeni hammadde kaynakları kullanılarak ya da mevcut ham maddelerin farklı işlemlerle modifiyesi mümkün olmaktadır. Sürdürülebilir tasarımda hem estetik ve işlevsellik açısından hem de çevre açısından en uygun malzemelerin seçilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda farklı ürünler elde etmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden birisi de %100 poliester filament ipliği kullanarak süet efektli örme kumaş tasarımı yöntemidir. Süet efektli kumaş yapıları genellikle çözgülü örmecilikle üretilen bir yöntemdir ve daha çok ev tekstili alanlarında kullanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında atkı örmeciliği ile daha esnek, daha yumuşak dokusu sayesinde günlük örme giyim kumaşlarında kullanılmak üzere süet efektli örme kumaşlar geliştirilmiştir. %100 poliester filament ipliği ile atkılı örme makinelerinde vanize süprem, double-face, iki iplik, üç iplik ve tek toplama pike kumaş üretilmiştir. Üretilen bu kumaşlara boyama öncesinde süet efektini sağlamak için kostik ile işlem görmüştür ve tek banyoda boyama işlemi gerçekleştirilmiştir. İstenilen efektin sağlanabilmesi için şardon işlemi gerçekleştirilmiştir. Kumaşların son kullanım parametrelerini belirlemek için kumaşlara performans ve konfor testleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing expectations in the textile sector depend on the performance properties expected from the final product and the properties of the fiber to be used. The fiber development process, which started with the use of natural fibers such as cellulose and protein, replaced by synthetic fibers such as polyester, acrylic and polyurethane, which are created entirely from chemical raw materials, since the 1950s. Among synthetic fibers, the most commonly used fiber is polyester fiber. In new product designs, it is possible to use new raw material sources or to modify existing raw materials with different processes. In sustainable design, it is necessary to choose the most suitable materials both in terms of aesthetics and the environment. In this context, various methods have been developed to obtain different products. One of these methods is the suede effect knitted fabric design method using 100% polyester filament yarn. Suede effect fabric structures are generally produced by warp knitting and are mostly used in home textile areas. Within the scope of this study, suede effect knitted fabrics developed by weft knitting to use in daily knitted clothing fabrics thanks to their more flexible and softer texture. Vanize single jersey, double-face, two-thread, three-thread, single-gather and pique fabrics produced on weft knitting machines with 100% polyester filament yarn. These produced fabrics were treated with caustic to provide the suede effect before dying, and the dyeing process was carried out in a single bath. Raising process carried out to achieve the desired effect. Performance and comfort tests were conducted on the fabrics to determine their end-use parameters.