Sürdürebilirlik yolunda kalkınma amaçlarına ulaşma yolunda bir halı fabrikasında karbon ayak izi azaltma stratejilerinin araştırılması
Investigation of carbon footprint reduction strategies in a carpet factory on the way to achieving sustainable development goals
  1. Tez No: 977444
  2. Yazar: LUTFULLAH SABRİ BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN SARIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEMİK BÜNYAMİN ÜZÜMCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal sürdürülebilirlik, Makine halısı, Çevresel sürdürülebilirlik, Corporate sustainability, Machine carpet, Sustainable environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halı Tasarım ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Gaziantep'te faaliyet gösteren bir halı fabrikasının 2024 yılı faaliyet verileri kullanılarak kurumsal karbon ayak izi (KKAİ) hesaplanması ve azaltım stratejileri geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında, firmanın organizasyonel ve operasyonel sınırları tanımlanarak, sera gazı emisyonlar Kapsam 1 (doğrudan emisyonlar), Kapsam 2 (satın alınan elektrikten kaynaklanan emisyonlar) ve Kapsam 3 (diğer dolaylı emisyonlar) başlıkları altında hesaplanmıştır. Hesaplamalarda ISO 14064-1:2018 standardı, IPCC yöntemleri ve uluslararası geçerli emisyon faktörleri (DEFRA, EPA) esas alınmış; ayrıca Türkiye'ye özgü elektrik emisyon değeri, iletim-dağıtım kayıpları ve kuyudan depoya (WTT) kaynaklı etkiler hesaplamaya dahil edilmiştir. Bulgular değerlendirildiğinde, özellikle hammadde tüketimi ve enerji kullanımının toplam emisyonlarda en büyük paya sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar doğrultusunda geri dönüştürülmüş hammaddelerin kullanımı, lojistik optimizasyonu, enerji verimliliği uygulamaları ve atık yönetimi gibi azaltım stratejileri Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. KKAİ hesaplamaları sonucunda, en yüksek emisyon kaynaklarının sırasıyla satın alınan ürünlerin üretimi, elektrik tüketimi ve atık oluşumu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the corporate carbon footprint (CCF) of a carpet factory operating in Gaziantep for the year 2024 was calculated, and reduction strategies were developed. Within the scope of the study, the organizational and operational boundaries of the company were defined, and greenhouse gas emissions were calculated under Scope 1 (direct emissions), Scope 2 (emissions from purchased electricity), and Scope 3 (other indirect emissions). The calculations were based on the ISO 14064-1:2018 standard, IPCC methodologies, and internationally recognized emission factors (DEFRA, EPA); in addition, Türkiye-specific electricity emission factors, transmission-distribution losses, and well-to-tank (WTT) effects were included in the assessment. The findings revealed that raw material consumption and energy use had the largest share of total emissions. Based on the results, reduction strategies such as the use of recycled raw materials, logistics optimization, energy efficiency measures, and waste management were developed in line with the Sustainable Development Goals. As a result of the CCF calculations, it was determined that the highest emission sources were, respectively, the production of purchased products, electricity consumption, and waste generation.