Adölesan voleybol sporcularında yeme tutumu, beden imajı, zihinsel dayanıklılığın ve antrenörlerinden algıladıkları vücut ağırlığı baskısının değerlendirilmesi
Evaluation of eating atttudes, body image, mental toughness, and perceived weight pressure from coaches in adolescent volleyball players
  1. Tez No: 977472
  2. Yazar: HİLAL GÖKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR GÖKÇE YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan Sporcu, Beden İmajı, Yeme Tutumu, Zihinsel Dayanıklılık, Ağırlık Baskısı, Adolescent Athlete, Body Image, Eating Attitudes, Mental Toughness, Weight Pressure
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma adölesan voleybol sporcularında yeme tutumu, beden imajı, zihinsel dayanıklılık ve antrenörlerden algılanan vücut ağırlığı baskısını değerlendirmek amacıyla Ankara'daki voleybol kulüplerinde aktif voleybol oynayan 10–18 yaş aralığındaki 131 kız ve 129 erkek olmak üzere toplam 260 voleybolcu ile yürütülmüştür. Katılımcılara demografik özellikler ve sağlık durumlarına ilişkin soruların yanı sıra Yeme Tutum Testi (YTT-26), Beden İmajı Ölçeği (BİÖ), Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri (SZDE), Adölesanlar İçin Beslenme Alışkanlıkları Ölçeği (ABAÖ) ve Sporcuların Antrenörlerinden Algıladıkları Vücut Ağırlığı Baskısı Ölçeği (SAAB)'ni içeren bir anket formu uygulanmıştır. Ayrıca sporcuların antropometrik ölçümleri de çalışmacı tarafından alınmıştır. YTT-26 sonuçlarına göre kızların %21,4'ü ve erkeklerin %14'ü yeme bozukluğu açısından risk grubunda olduğu saptanmıştır. Cinsiyete göre YTT-26 puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur (p>0,05). Kız voleybolcuların BİÖ, ABAÖ ve SAAB puanları erkeklerden yüksek; erkek voleybolcuların SZDE puanı ise kızlardan yüksek bulunmuştur (p<0,05). YTT-26 puanı, BİÖ ve SAAB ile pozitif r=0,255, r=0,224, p<0,001), ABAÖ puanı ise BİÖ ve SAAB ile negatif yönde anlamlı korelasyon göstermektedir (r=-0,255, p<0,001, r=-0,139, p=0,025). Ayrıca BİÖ ile SZDE ve SZDE ile SAAB arasında negatif ilişki saptanmıştır (r=-0,194, p=0,002, r=-0,196, p=0,002). Sonuç olarak adölesan voleybolcuların beden imajı algıları ve yeme tutumları, gelişimsel ve sportif faktörlerin etkisiyle olumsuz etkilenebilmektedir. Bu nedenle adölesan sporcuların psikolojik durumlarının ve beslenme alışkanlıklarının düzenli olarak izlenmesi ve gerekli durumlarda profesyonel destek sağlanması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate eating attitude, body image, mental toughness, and perceived weight pressure from coaches among adolescent volleyball players. It was conducted with a total of 260 volleyball players (131 females and 129 males), aged between 10 and 18 years, who were actively playing in volleyball clubs in Ankara. Participants completed a questionnaire including demographic and healthrelated questions, as well as the Eating Attitudes Test (YTT-26), Body Image Scale (BİÖ), Sports Mental Toughness Questionnaire (SZDE), Adolescent Nutrition Habits Scale (ABAÖ), and the Perceived Weight Pressure from Coaches Scale (SAAB). In addition, anthropometric measurements were taken by the researcher. According to the YTT-26 results, 21.4% of female and 14% of male participants were found to be at risk for eating disorders. There was no statistically significant difference in YTT-26 scores between genders (p>0.05). Female volleyball players had higher BİÖ, ABAÖ, and SAAB scores, whereas male players had higher SZDE scores (p<0.05). YTT-26 scores were positively correlated with BİÖ and SAAB (r=0.255, r=0.224, p<0.001), while ABAÖ scores were negatively correlated with BİÖ and SAAB (r=-0.255, p<0.001; r=-0.139, p=0.025). Furthermore, negative correlations were found between BİÖ and SZDE, and between SZDE and SAAB (r=-0.194, p=0.002; r=-0.196, p=0.002). As a result, the body image perceptions and eating attitudes of adolescent volleyball players may be negatively influenced by developmental and sport-related factors. Therefore, regular monitoring of adolescent athletes' psychological status and nutritional habits by experts, as well as providing professional support when necessary, is of great importance.