Ses lokalizasyonu ile mekanizmalarda gürültü kaynağı tespiti
Noise source detection in mechanisms by sound localization
- Tez No: 977499
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZCAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hedef konumlandırma, Sinyal-gürültü oranı, Varış zamanı, Çapraz korelasyon, Çoklu sinyal sınıflandırma, Target localization, Signal-noise rate, Arrival time, Cross correlation, Multiple signal classificaton
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, az sayıda mikrofon ile yakın mesafedeki ses kaynaklarının konumlarını belirleyebilen yöntemleri incelemek, uygulamak ve değerlendirmektir. Az sayıda mikrofon dizisi için Micorosft Xbox Kinect'in 4 mikrofonlu dizisi kullanılmıştır. GCC-PHAT tabanlı TDOA (Time Difference of Arrival) yaklaşımları ile iteratif doğrusal olmayan çözüm yöntemlerinin bu bağlamda öne çıktığı belirlenmiştir. Ses örnekleri metal-metal çarpma etkisiyle oluşturulan tekil ses impulsları biçiminde ve 16 kHz örnekleme frekansı alınmıştır. Ön işleme aşamasında Python ortamında uygulanan GCC-PHAT algoritması ile kanal çiftleri arasındaki zaman gecikmeleri (TDOA) hesaplanmıştır. Elde edilen gecikme değerleri, sembolik matris yöntemleri ve en küçük kareler yaklaşımı kullanılarak çözülen iteratif doğrusal denklem modeline beslenmiş ve ses kaynağının konumu tahmin edilmiştir. Sonuç olarak, geliştirilen Python uygulaması ve seçilen yöntemler, yakın mesafede ve sınırlı sayıda mikrofon ile etkin konumlandırma yapmanın mümkün olmadığı ancak konum ile ilgili fikir verebilme potansiyeline sahip olduğu görülmüştür. Daha yüksek örnekleme frekansı ve mikrofon sayısına sahip donanımlarla çok daha etkin çözümler elde edilebileceği değerlendirilmektedir. Gelecek aşamalarda z-ekseni değişikliklerini içeren düzenekler, farklı ses tiplerinde yöntem performansının değerlendirilmesi ve artan gürültü koşullarının incelenmesi planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to investigate and implement methods capable of accurately determining the positions of close-range sound sources using a limited number of microphones. For this purpose, the four-microphone array of the Microsoft Xbox Kinect was utilized. It was identified that Time Difference of Arrival (TDOA) approaches based on the GCC-PHAT method, along with iterative nonlinear solution techniques, are particularly effective in this context. In the experimental setup, a linear microphone array consisting of four microphones was employed. The sound samples were taken in the form of singular sound impulses generated by metal-on-metal impacts, sampled at a frequency of 16 kHz. Subsequently, the GCC-PHAT algorithm, implemented in Python, was used to compute the time delays (TDOA) between microphone pairs. These delay values were then fed into an iterative linear equation model solved using symbolic matrix methods and the least squares approach to estimate the source location. In conclusion, the developed Python implementation and selected methods could not demonstrated effective localization performance at close range using a limited number of microphones but it was observed that this system can give an idea of general location of the sound source. A microphone array with more microphones which has a higher rate of frequency, the system can deliver more robust results. Future work will involve experimental setups incorporating z-axis variation, assessment of method performance with different types of sound sources, and analysis under increased noise conditions.