Bipolar bozukluk tanılı hastaların mani ve remisyon dönemlerindeki serum BDNF, S100B düzeylerinin sağlıklı gönüllülerle karşılaştırılması ve sonuçların nöropsikolojiktestlerle değerlendirilmesi
Comparison of serum BDNF, S100B levels of patients with bipolar disorder in manic and remission periods with healthy volunteers and evaluation of results with neuropsychological tests
  1. Tez No: 977506
  2. Yazar: SAADET EKİCİ ÖNSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT KARLIDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, BDNF, S100B, nöropsikolojik test, Bipolar Disorder, BDNF, S100B, Neuropsychological Test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda bipolar bozukluk tanılı hastaların mani ve remisyon dönemlerindeki serum BDNF, S100B düzeylerini sağlıklı gönüllülerle karşılaştırarak ve sonuçları nöropsikolojik testlerle değerlendirerek, literatüre olası patofizyoloji ve biyomarker olarak takipte kullanımı açısından literatüre katkı sağlanmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya DSM 5 tanı kriterlerine göre bipolar bozukluk tanısı almış olan 18-65 yaş arası 25 hasta (atak – remisyon dönemi) 25 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hekim tarafından hasta ve sağlıklı kontrol grubundan sosyodemografik veri formu dolduruldu. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası serum BDNF ve S100B düzeyleri için kan örneği alındı. Yine tedavi öncesi ve sonrası YMDÖ (Young Mani Değerlendirme Ölçeği), HDDÖ(Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği), GDÖ (Global Değerlendirme Ölçeği)ölçekleri uygulandı. Nöropsikolojik test olarak Stroop ve Sayı Dizini Testleri uygulandı. Bulgular: Hasta grubunda bulunanların atak BDNF (Beyin Kaynaklı Nörotrofik Faktör) ve atak S100B değeri kontrol grubundan anlamlı şekilde düşük bulundu. Atak sırasındaki BDNF düzeyi remisyon sırasındaki düzeyinden anlamlı şekilde düşük bulundu. BDNF değeri ile S100b değeri arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon görülmüştür. Hasta grubunda bulunanların Stroop 1, Stroop 2, Stroop 4, Stroop 4 hata sayısı, Stroop 4 spontan düzeltme ve Stroop 4 süre farkı kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Hasta grubunun Stroop 4 süresinde bozulma oranı kontrol grubunun oranından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Sonuçlar: Çalışmamızda sadece BDNF düzeylerinin atak ve remisyon döneminde anlamlı olarak yükselme eğiliminde olduğunu gösterdi. BDNF düzeyleri, bipolar bozukluk fizyopatolojisi ile doğrudan değil dolaylı olarak ilişkili ya da manik atağa özgü değil genel olarak atak belirteci de olabilir. Bu sebeple böyle bir tespitte bulunabilmek için daha ayrıntılı ve uzun süreli ve aynı hasta grubunun farklı ataklarını da içeren çalışmalara gerek vardır. Bugüne kadar elde edilen sonuçlar, henüz bu konularda kesin bir değerlendirme yapmaya imkan vermemektedir. Çalışmamızda BDNF ve S100B düzeylerinin genel olarak aynı yönlü hareket ettiğini ve bu duruma nörotrofik/nöroprotektif etkilerinin aracılık ettiğini düşünmekteyiz. Ayrıca serum BDNF ve S100B düzeyleri ile bilişsel iyilik hali arasında pozitif korelasyon olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aim to contribute to the literature by comparing the serum BDNF, S100B levels of patients with bipolar disorder during the mania and remission periods with healthy volunteers and evaluating the results with neuropsychological tests. Material and Method: 25 patients (attacks-remission period) who were diagnosed with bipolar disorder according to DSM 5 diagnostic criteria and 25 healthy volunteers were included in this study. The physician filled out the sociodemographic data form of the patient and healthy control group. To assess the serum BDNF ((Brain Derived Neurotrophic Factor) and S100B levels, blood samples were collected before and after treatment. YMRC (Young Mania Rating Scale), HRSD (Hamilton Rating Scale for Depression ), and GDO (Global Rating Scale) scales were applied before and after treatment. Stroop and digit span tests were performed as neuropsychological tests. Results: We found the level of BDNF and S100B in the patient group during manic attacks significantly lower than in the control group. Also, the BDNF level during the attack was significantly lower than the level of remission. We found a positive correlation between the BDNF and the S100B values. Stroop 1, Stroop 2, Stroop 4, Stroop 4 error number, Stroop 4 spontaneous correction, and Stroop 4 time difference were significantly higher than the control group. Lastly, the deterioration rate of the patient group at Stroop 4 was significantly higher than the ratio of the control group. Conclusion: Our study demonstrated that only BDNF levels tend to rise significantly during the attack and remission period. BDNF levels may be indirectly but not directly related to the physiopathology of bipolar disorder or may be a marker of attack in general but not specific to manic episodes. Therefore, more detailed and long- term studies, including different episodes of the same patient group are needed to make such a determination. The results obtained so far do not yet allow a definite assessment of these issues. In our study, we found that BDNF and S100B levels generally moved in the same direction and we think this was mediated by their neurotrophic/neuroprotective effects. We also found a positive correlation between serum BDNF and S100B levels and cognitive well-being.