30-65 yaş arası kadınlarda hatırlatıcı kısa mesaj ve eğitimin kanser erken tarama davranışı üzerine etkisi
The effect of text messages and education on cancer screening on women aged 30-65
  1. Tez No: 977520
  2. Yazar: HİLAL KUTMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASİBE KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa mesaj, eğitim, kanser, Text messages, education, cancer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kanser taramalarının, kanserle ilişkili ölümleri azalttığı bilinmesine rağmen, tarama oranları hâlâ yetersizdir. Bu çalışmanın amacı, 30-65 yaş arası kadınlarda kısa mesaj gönderimi ve eğitimin kanser taramaları üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu rastgele olmayan kontrollü çalışma, Kasım 2023 ile Nisan 2024 tarihleri arasında Türkiye'nin Kırklareli ilinde, 30-65 yaş arası 140 kadın ile yürütülmüştür. Katılımcılar, hatırlatıcı kısa mesaj grubu (n=46), eğitim grubu (n=48) ve kontrol grubu (n=46) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Kısa mesaj grubundaki her katılımcıya, kanser ve tarama yöntemlerinin önemi hakkında günde bir adet olmak üzere, on gün boyunca kısa mesaj gönderilmiştir. Eğitim grubuna ise 45 dakika süren bir oturumla eğitim verilmiştir. Veriler, müdahale öncesi ve müdahaleden 3 ay sonra olmak üzere iki kez, iki bölümden oluşan (sosyodemografik özellikler ve kanser tarama davranışlarına yönelik değişim aşamaları) bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Veriler, Marjinal Homojenlik testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Son testte, Kanser Taramasına Yönelik Tutum Ölçeği puanı hem hatırlatıcı kısa mesaj grubunda hem de eğitim grubunda, ön teste kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<,01). Kontrol grubunda ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi (p>,05). Kanser tarama davranışlarına katılım hem hatırlatıcı kısa mesaj hem de eğitim grubunda anlamlı şekilde arttı (p<,01). Hatırlatıcı mesaj grubunda; Pap smear testi yaptırma oranı %30,5'ten %76,1'e, kendi kendine meme muayenesi yapma oranı %71,8'den %97,8'e, mamografi çektirme oranı %23,9'dan %41,3'e ve gaitada gizli kan testi yaptırma oranı %2,2'den %8,7'ye yükselmiştir. Eğitim grubunda ise bu oranlar sırasıyla %41,7'den %70,9'a, %66,7'den %93,8'e, %25,1'den %41,7'ye ve %0'dan %20,9'a yükselmiştir. Kontrol grubunda ise anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir (p>,05). Sonuç: Sonuçlar hem hatırlatıcı kısa mesajların hem de eğitim müdahalelerinin tutumları etkili bir şekilde geliştirdiğini ve kanser tarama davranışlarına katılımı anlamlı düzeyde artırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Despite it is known that cancer screenings reduce cancer-related deaths, screening rates are still inadequate. The aim of this study is to examine the effect of text messaging and training on cancer screening in women aged 30-65. Materials and Methods: This non-randomized controlled trial was conducted with 140 women aged 30-65 between November 2023 and April 2024 in Kırklareli, Türkiye. Participants were divided into the reminder text message group (n=46), the training group (n=48), and the control group (n= 46). In the text message group, every participant received text messages about cancer and importance of screening procedures, one a day for ten days. The training group was educated for a session that lasted 45 min. Data was collected both before and 3 months after the intervention, using a questionnaire that included two parts (sociodemographic characteristics and stages of change for cancer screening practices). Data was analyzed using the Marginal Homogeneity test. Results: In the post-test, the Attitude Scale for Cancer Screening score was statistically significantly higher in both the reminder text message group and the training group compared to the pre-test (p<.01), whereas no statistically significant difference was observed in the control group (p>.05). Participation in cancer screening behaviors increased significantly in both the reminder text message and training groups (p<.01). In the reminder group, the rate of Pap smear testing increased from 30.5% to 76.1%, breast self-examination from 71.8% to 97.8%, mammography from 23.9% to 41.3%, and fecal occult blood testing from 2.2% to 8.7%. In the training group, these rates increased from 41.7% to 70.9%, 66.7% to 93.8%, 25.1% to 41.7%, and 0% to 20.9%, respectively. There was no significant change in the control group (p>.05). Conclusion: The results showed that both reminder text messages and training interventions effectively improved attitudes and significantly increased participation in cancer screening behaviors.