Sustainability ecosystem of infrastructure development in Pakistan
Pakistan'da altyapı gelişiminin sürdürülebilirlik ekosistemi
- Tez No: 977530
- Danışmanlar: DR. TUĞBAY BURÇİN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Altyapı, Kaynak Tükenmesi, Yenilenebilir Enerji, Ekosistem, Sustainability, Infrastructure, Resource Depletion, Renewable Energy, Ecosystem
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Pakistan'da altyapı gelişiminin sürdürülebilirlik ekosistemini incelemektedir. Çalışma, altyapı büyümesi ile iklim değişikliği, kaynak tükenmesi ve sosyal eşitsizlik gibi sürdürülebilirlik sorunları arasında denge kurmanın gerekliliğini vurgulamaktadır. İkincil nitel veriler kullanılarak, Right Bank Outfall Drain projeleri, Mangla ve Tarbela Havza Programları, Billion Tsunami Tree Projesi ve çeşitli baraj projeleri analiz edilmiştir. Bulgular, Pakistan'ın altyapı projelerinde sürdürülebilirliği entegre etmede ilerleme kaydettiğini ancak uzun vadeli planlama, sosyal kapsayıcılık ve ileri teknolojilerin benimsenmesinde zorlukların devam ettiğini göstermektedir. Çalışma, topluluk katılımı, yenilikçi çözümler ve güçlü politika çerçevelerinin önemini vurgulamaktadır. Gelecekteki projelerde çevresel, sosyal ve ekonomik boyutları dikkate alan bütüncül yaklaşımların benimsenmesi için öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the sustainability ecosystem of infrastructure development in Pakistan. It highlights the urgent need to balance infrastructure growth with sustainability challenges such as climate change, resource depletion, and social inequality. Using secondary qualitative data, the study analyzes key projects including the Right Bank Outfall Drain, Mangla and Tarbela Watershed Programs, the Billion Tsunami Tree Project, and several major dam projects. The findings show that while Pakistan has made progress in integrating sustainability, challenges remain in long-term planning, social inclusion, and the adoption of advanced technologies. The study emphasizes the importance of community participation, innovative solutions, and strong policy frameworks. Recommendations are offered to enhance future projects through holistic approaches that address environmental, social, and economic dimensions.