Yeşil sentez yöntemi ile salvıa forskahleı ekstraktları kullanılarak ZnO nanoparçacık sentezi, karakterizasyonu ve antibakteriyel aktivitelerinin araştırılması
Investigation of ZnO nanoparticle synthesis, characterization and antibacteri̇al activities using salvia forskahlei extracts with the green synthesis method
- Tez No: 977531
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Biochemistry, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel aktivite, Nanopartiküller, Salvia, Yeşil sentez, Çinko oksit, Antibacterial activity, Nanoparticles, Salvia, Green synthesis, Zinc oxide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim yaklaşımlarına yönelik ilgi hızla artmıştır. Bu doğrultuda yeşil sentez, kimyasal maddelerin yerine bitki ekstraktları veya mikroorganizmalar gibi doğal kaynakların kullanıldığı, ekolojik etkisi düşük, yenilikçi bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Özellikle metal oksit nanoparçacıkların biyolojik kaynaklı sentezi, toksik kimyasalların kullanımını azaltması ve biyolojik uyumluluk sağlaması nedeniyle dikkat çekmektedir. Bu yüksek lisans tezinde, Salvia forskahlei bitkisinden elde edilen ekstraktlar kullanılarak çinko oksit (ZnO) nanoparçacıkları yeşil sentez yöntemiyle başarıyla üretilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında bitki materyali hazırlanmış, ardından ekstraksiyon işlemleri gerçekleştirilmiş ve elde edilen ekstrakt ile ZnO nanoparçacıklarının sentezi gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen nanoparçacıkların fiziksel ve kimyasal özellikleri; UV-Vis spektrofotometresi ve SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu) gibi karakterizasyon teknikleriyle detaylı olarak incelenmiştir. Yapısal analiz sonuçları, nanoparçacıkların başarılı şekilde sentezlendiğini ve boyutlarının nano ölçekte olduğunu göstermiştir. Tezin ilerleyen aşamalarında ise bu ZnO nanoparçacıklarının antibakteriyel aktiviteleri hem gram pozitif hem de gram negatif bakterilere karşı test edilmiştir. Antibakteriyel test sonuçları, ZnO nanoparçacıklarının özellikle bakteriyel çoğalmayı baskılayıcı etkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Elde edilen veriler doğrultusunda, ZnO nanoparçacıklarının yeşil sentez yoluyla üretiminin hem çevresel sürdürülebilirlik açısından avantajlı olduğu hem de potansiyel biyomedikal uygulamalara kapı aralayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Green synthesis has recently gained attention as an environmentally friendly alternative to conventional nanoparticle production methods. In this study, zinc oxide (ZnO) nanoparticles were synthesized using Salvia forskahlei extracts through a green synthesis approach. The aim was to evaluate both the structural properties and antibacterial activity of the biosynthesized nanoparticles. Plant material was extracted and used for nanoparticle synthesis. The ZnO nanoparticles obtained were characterized by techniques such as UV-Vis spectroscopy and SEM. The results confirmed successful nanoparticle formation and provided insights into their size, morphology, and crystalline structure. Antibacterial activity was tested against selected gram-positive and gram-negative bacteria. ZnO nanoparticles showed promising inhibitory effects, indicating their potential as antimicrobial agents. This study demonstrates that plant-based green synthesis can be an effective and sustainable method for producing metal oxide nanoparticles. The findings suggest that biosynthesized ZnO nanoparticles may have future applications in biomedical and pharmaceutical fields due to their eco-friendly synthesis and antibacterial properties.