Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde dini, milli ve kültürel alanları etkileyen kanun ve kararlar üzerine bir araştırma
A research on the laws and decisions affecting religious, national and cultural areas during the foundation period of the Republic of Türkiye
- Tez No: 977541
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kurultay ve Divan, Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tutanakları, Resmî Gazete, Demokratik Katılım, Kurultay and Divan, Law, Proceedings of the Grand National Assembly of Turkey, Official Gazette, Democratic Participation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk siyasal tarihinde meclis kültürünün tarihsel gelişimini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) kuruluş sürecini kurumsal ve sosyo-politik bağlamda incelemektedir. Eski Türk devletlerinde Toy ve Kurultay gibi danışma organlarıyla temelleri atılan meclis geleneği; İslamiyet'in kabulüyle birlikte Şura, Meşveret ve Divan gibi kurumlar aracılığıyla şekillenmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nda Meclis-i Mebusan ve Meclis-i Ayan ile anayasal bir nitelik kazanmıştır. Bu tarihsel birikim, modern Türk devletinin temelini oluşturan TBMM'nin kurulmasına doğrudan zemin hazırlamıştır. TBMM, ulusal egemenlik ilkesine dayalı bir yönetim anlayışını kurumsallaştırarak, hem Kurtuluş Savaşı sürecinin siyasi merkezi olmuş hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin inşa sürecinde temel belirleyici aktörlerden biri hâline gelmiştir. Çalışmada, Türk meclis geleneği tarihsel süreklilik ve dönüşüm perspektifinden ele alınarak, meclis kurumlarının işleyişi, görev alanları ve halkla etkileşim biçimleri analiz edilmiştir. İkinci bölümde de Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecindeki dini, milli ve kültürel alanları etkileyen bazı kanunların Türkiye Büyük Millet Meclisi tutanaklarındaki metinleri, resmî gazetede yayımlanmış halleri, tekliflerin kimler tarafından verildiği ve bu kanunların bazılarının kanunlaşmadan önceki süreçlerine değinilmiş ve tutanaklar özelinde Devletin kuruluş dönemine bir nebze olsun ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores the historical evolution of parliamentary culture within the context of Turkish political history and examines the institutional and socio-political foundations of the Grand National Assembly of Turkey (GNAT). The origins of this culture can be traced back to early Turkic states through advisory bodies such as the Toy and Kurultay. With the adoption of Islam, the tradition evolved under the influence of institutions like Şura, Meşveret, and the Divan. In the late Ottoman Empire, the establishment of Meclis-i Mebusan and Meclis-i Ayan marked a transition toward a constitutional framework. This historical continuum laid the groundwork for the formation of the GNAT, which institutionalized the principle of national sovereignty and became both the political nucleus of the Turkish War of Independence and a foundational pillar in the construction of the Republic of Turkey. The thesis critically analyzes the continuity and transformation of Turkish parliamentary institutions, focusing on their structural functions, operational dynamics, and interactions with the public. In the second section, the texts from the minutes of the Grand National Assembly of Turkey, the versions published in the official gazette, the names of those who proposed the laws, and the processes of some of these laws before they were enacted are discussed. It also attempts to shed light on the founding period of the State, particularly through the minutes, by addressing some laws that affected the religious, national, and cultural spheres during the establishment of the Republic of Turkey.