Sınıf öğretmenlerinin matematik dersindeki bölme işlemi ile ilgili görüşlerinin incelenmesi
An exami̇nati̇on primary school teachers' views on division operations in mathematics lessons
  1. Tez No: 977570
  2. Yazar: FATİH GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ TOPTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bölme işlemi, sınıf öğretmenleri, matematik öğretimi, kavramsal anlama, öğrenme stratejileri, Division, primary school teachers, mathematics teaching, conceptual understanding, learning strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin matematik dersindeki bölme işlemi ile ilgili görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bölme işlemi, öğrencilerin kavramsal anlamda zorlandığı dört işlem becerileri arasında yer almaktadır. Araştırma kapsamında, öğretmenlerin bölme işlemi öğretiminde kullandıkları stratejiler, öğrencilerin karşılaştığı zorluklar, bu zorluklara yönelik çözüm önerileri ve kavramsal anlamayı destekleyen öğretim yöntemleri incelenmiştir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden“fenomenoloji (olgubilim)”yöntemiyle yürütülmüştür. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Samsun ili ve ilçelerinde ilkokul 2,3 ve 4. sınıfta görev yapan 15 sınıf öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, sınıf öğretmenlerinin bölme işlemini öğretirken en çok“paylaştırma”ve“ölçme”stratejilerini kullandığını göstermektedir. Öğrencilerin özellikle“kalanlı bölme”işlemlerinde kavramsal hatalar yaptığı ve bölen-bölüm ilişkisini tam olarak anlamakta güçlük çektiği belirlenmiştir. Bu zorlukları aşmak için öğretmenlerin somut materyaller, modellemeler, oyun tabanlı etkinlikler ve gerçek yaşam problemleriyle desteklenen öğretim süreçleri kullandığı tespit edilmiştir. Ayrıca, farklı öğrenme stillerine sahip öğrencilerin kavrayışını artırmak amacıyla görsel, işitsel ve dokunsal materyallerden yararlanıldığı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, öğretmenlerin bölme işlemi öğretiminde somut materyal kullanımı, modelleme ve gerçek yaşam bağlamları kurmada istekli oldukları; ancak kavramsal zorlukları aşmak için daha fazla destekleyici materyale ihtiyaç duydukları görülmüştür. Bu bağlamda, öğretmenlerin bölme işlemini daha etkili öğretebilmeleri amacıyla hizmet içi eğitimlerin artırılması, yapılandırmacı öğretim yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve pedagojik alan bilgilerinin güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine primary school teachers' views on division operations in mathematics lessons. Division, one of the four basic operations in mathematics, is among the topics where students face conceptual difficulties. In this context, the study investigates the strategies used by teachers in teaching division, the challenges students encounter, the proposed solutions for these difficulties, and the instructional methods that support conceptual understanding. The research was conducted using the phenomenological design, one of the qualitative research methods. In the 2023–2024 academic year, semi-structured interviews were conducted with 15 primary school teachers working in 2nd, 3rd, and 4th grades in Samsun province and its districts.The data obtained were analyzed through content analysis. The findings indicate that primary school teachers predominantly use sharing and measuring strategies when teaching division. It was determined that students frequently make conceptual mistakes, particularly in division with remainders, and struggle to fully understand the relationship between the divisor and the quotient. To overcome these difficulties, teachers were found to use concrete materials, modeling, game-based activities, and real-life problem-solving processes. Additionally, it was revealed that teachers use visual, auditory, and tactile materials to enhance the understanding of students with different learning styles. In conclusion, the findings suggest that teachers are willing to use concrete materials, modeling, and real-life contexts in teaching division; however, they need more supportive materials to overcome conceptual difficulties. In this context, it is recommended to increase in-service training, promote constructivist teaching methods, and strengthen pedagogical content knowledge to enhance the effectiveness of division teaching.